Микронутриентите са хранителни вещества, които, както подсказва и името, са необходими в минимални количества на организма ни. Те участват в процесите за производство на ензими хормони и други вещества, които са жизненоважни за осъществяване на процесите, протичащи в тялото ни.

Към микронутриентите спадат витамините и минералите. Те се набавят основно, чрез храната. Дефицитът на тези вещества може да наруши качеството на живот и, дори, да бъде животозастрашаващ.

Съществуват лекарства, чиито странични ефекти са свързани с де фицит на микронутриенти.

Статини

Статините имат свойството да поттискат чернодробен ензим, който е отговорен за образуването на холестерола, като по този начин понижават нивата на „лошия“ холестерол, понижават серумните нива натриглицеридите и повишават нивата на „добрият“ холестерол. Наред с тези ползи, статините потискат биосинтезата на коензим Q10, който е отговорен за производството на енергия в клетките.

Когато се стигне до дефицит на този ензим, тялото „отговаря“ с мускулни болки, нарушения в обмяната на кръвната захар и др.

Противозачатъчни средства

Тези медикаменти са комбинация от препарати, съдържащи естроген и прогестерон. Тяхното основно предназначение е да предотвратят освобождаването на яйцеклетка, която да бъде оплодена, по време на овулация. Лекарствата създават неблагоприятни условия за проникване на сперматозоидите.

Освен това, обаче, противозачатъчни се предписват и за лечение на акне, преодоляване на болезнена менструация и др. Известно е, че противозачатъчните имат много странични ефекти, като един от тях е и дефицитът на микронутриенти. Дългосрочният прием на противозачатъчни може да доведе до дефицит на витамин В, витамин С и витамин Е, а също та фолиева киселина, магнезий, цинк и селен.

Антиепилептични медикаменти

Тези лекарства се приемат от страдащите от епилепсия, за профилактика и лечение на епилептичните пристъпи, като основната им цел е да овладяват гърчове от различен произход. Установено е, че хората, страдащи от епилепсия страдат много по-често от дефицит на витамин Д, в сравнение, с хората, на които не им се налага да приемат противоепилептични лекарства.

Антиепилептичните препарати повлияват негативно и на усвояването на витамините от глупа В, фолиевата киселина, витамин К, селен и цинк.

Диуретици

Тези препарати, най-често, се използват за понижаване на високото кръвно налягане, премахват отоците, помагат при сърдечна недостатъчност, извеждайки излишната вода от тялото. Но при прием на диуретици се губят и важни електролити, а често се наблюдава и дефицит на магнезий.

Как да се предпазим от вредното въздействие на лекарствата

Добре е да си подсигурите меню, богато на хранителни продукти, като: пълнозърнести храни, ядки, семена, кисело зеле, ферментирали соеви продукти, ябълков оцет и др. Когато чревната флора е здрава, ще се поддържа и здравословен баланс между полезните и вредните бактерии.

Добре е да приемате и пробиотици.