Множество разнообразни хранителни продукти, като се започне от плодовете и се приключи с рибата, която се отглежда в условията на фермерски стопанства, съдържат в себе си антибиотици.
Същото се отнася и за домашните птици, и добитъка. Между впрочем, експертите в областта на здравеопазването резонно смятат такива факти за сериозен повод за безпокойство.
Трудно е да се надцени важността на антибиотиците в съвременната медицина. На първо място, антибактериалните средства са приятели при лечението на много заболявания.
Блокирайки разпространението на бактериите, предизвикани от инфекции, антибиотиците помагат по време на операции, в период на провеждане на химиотерапии и на много други медицински процедури.
Всяка години антибиотиците спасяват милиони животи благодарение на това, че побеждават редица, дори и тежки, инфекциозни заболявания.
Същевременно, още през 1945 г експерти в областта на здравеопазването предупреждавали, че при прекомерно използване на антибиотици могат да се развият т.нар. супербактерии, тоест бактерии, които не се поддават на лечението с антибиотици.
И предизвикват сериозни заболявания. Бактериите са коварни, и се видоизменят много бързо, казва Лина Брук, експерт по безопасността на хранителните продукти при нетърговската организация Национален съвет по опазване на природните ресурси.
Винаги сме знаели, че не ни остава много време, тъй като антибиотиците не могат вечно да проявяват своята ефективност.
От самото начало беше известно, че времето от ограничено, просто е имало надежда, че ще бъде създаден друг препарат заместител, и проблемът ще бъде разрешен.
Но сега виждаме, че са се появили нови бактерии, справянето с които е трудно с помощта на почти всички наши препарати, признават лекари.
Опасността, която изхожда от бактериите, устойчиви на антибиотици, далеч не е само на теоретична плоскост. Това е проблем на днешното време, а не на бъдещите поколения.
Например, през тази година поне 2 милиона американци ще се сблъскат с бактерии, устойчиви на антибиотици. От тях 23 хиляди души ще загинат.
И това не е просто поредното плашене. А официални данни на центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.
Жан Вичард оглавява Националната лаборатория за наблюдение на устойчивостта към антибиотици при CDC.
Според него, устойчивостта на антибиотиците е един от най-сериозните проблеми, които вълнуват лекари по цял свят. Протичането на заболявания, които някога са се поддавали на лечение с антибиотици, се задълбочава все повече.
Тази терапия изисква средства, и все пак това представлява трудност.
А какво може да се направи с хранителните продукти? Антибиотиците се използват в големи количества в животновъдството. Основно се прилагат, за да се стимулира растежа на животни и птици и да се компенсират стресовите антисанитарни условия на тяхното пребиваване.
На свой ред толкова агресивно използване на антибиотици ускорява скоростта, с която бактериите се видоизменят, и се формира устойчивост към препаратите.
Антибиотиците се използват като захранка и лечение с плодове и зеленчуци, а също и за рибата, която се отглежда изкуствено. Но към ден днешен не е ясно до колко тези процедури са опасни за здравето на човека.
Доколкото такива супербактерии,устойчиви към антибиотици вече съществуват, тоест има множество способи за тяхното разпространение сред хората, казва Брук.
Първо, употребата на месо от домашни птици, които са тъпкани с антибиотици. Според лекари могат да се предадат от животните на човека по следните начини – на първо място чрез водата, почвата, по въздуха и чрез работниците във фермите с животни.