За съжаление статистиката показва, че между 15-20 на сто от потвърдените бременности завършват със спонтанен аборт.

Д-р Зев Уилиамс, акушер-гинеколог в Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ и Медицинския център „Монтефиоре“ в Ню Йорк, казва: „ Препоръчително е двойките да изчакат до края на първото тримесечие преди да обявят бременността пред семейството и приятелите си. Ние често казваме на двойките да не избързват да съобщават новината, но причината за това се дължи на психичното им здраве“, казва Уилямс на живо пред „Science“.

Може би причината се дължи на стигмата около бременността, но митове за спонтанен аборт продължават. Сред най-разпространените погрешни схващания свързани със загубата на бременността са:

Вината е на мама

„Много жени, които са преживели аборт обвиняват себе си. Всъщност истината е, че по-голяма част от спонтанните аборти, около 60% са резултат от анормален брой хромозоми“, казва Уилямс.

Когато спермата и яйцеклетката се срещат се добавят 23 двойки ДНК хромозоми, за да се създаде генома на новия ембрион. Понякога този процес се обърква и се получава анеуплоидия или необичайно подреждане на хромозомите, вместо нормалното образуване на двойки. Най-добре познатия вид на анеуплоидия е отговорен за синдрома на Даун, при който ембрионът има три копия на хромозома 21, вместо две.

Някои видове анеуплоидия като синдром на Даун успяват да оцелеят. Други, при които се образува тризомия в 18 или 13 хромозома често са фатални. Но все пак други анеуплоидии оказват толкова голямо влияние върху оплодената яйцеклетка, че ембрионът не може да продължи развитието си.

Тези генетични грешки са основните причини за спонтанен аборт и нямат нищо общо с поведението или избора на майката по време на бременността.

Ако хромозомите са наред, тогава нещо не е наред със здравето на майката

„В случаите, когато ембрионът или плодът имат нормалния брой хромозоми, хората смятат, че проблема се дължи на здравословното състояние на майката и това е причина за загуба на бременността“, казва Уилямс. „В действителност, въпреки че анеуплоидията е най-честото обяснение за спонтанен аборт съвсем не е единственият генетичен проблем, който може да доведе до загуба на бременността.“

„От 10 до 15 на сто от случаите, в които броят на хромозомите е нормален матката не може да задържи плода“, казва Уилямс. Според Уилямс„ Понякога в генома на плода може да липсват 10 милиона нуклеотиди.“

Има редица фатални генетични проблеми, които могат да предизвикат спонтанен аборт дори ако плодът има точен брой хромозоми. Тези случаи изискват да се направят по-сложни тестове, за да се установи проблемът.

Множеството аборти сигнализират за безплодие

Повечето жени, които преживяват спонтанен аборт могат да го направят още един или най-много два пъти. Въпреки, че много малък процент от жените преминават през тези трудности има основания учените да се надяват, че има шанс майката да износи бебето до термина.

„Изследвания на 35-годишна жена, която е имала три последователни спонтанни аборта показват, че има 70% вероятност за успешна бременност“, казва д-р Рут Латхи, професор по акушерство и гинекология в Медицинския университет „Станфорд“. Според нея „Това е предимството, понеже често се наблюдават много жени с тази диагноза, но от другата страна.“

„Съществуват редица здравни причини, които могат да предизвикат спонтанен аборт като проблеми с щитовидната жлеза, израстъци на матката, наречени миома или нарушения в кръвосъсирването, които са лечими“, казва Рут Латхи.