Настинката се приема като нещо много опасно, от което може да настъпят много усложнения.

Но нека бъдем реалисти, колко настинки сте изкарали, които да не са били излекувани на втория ден след няколко пилешки супи?

Дори и без приемането на медикаменти, това остава едно от най-лесно излечимите заболявания, просто защото в скалата на болестите настинката заема последно място.

Въпреки всичките „универсални лекарства”, които лекуват бъбречна недостатъчност, диабет, рак, венерически болести, та дори и настинка, се замислете дали по времето на бабите ви е имало такива супер мощни лекарства.

Факт е, че има лекове, които не изискват 200 лв. за медикаменти, а са специални рецепти срещу настинка и грип.

  1. Пийте много течности

Американската белодробна асоциация препоръчва по 8 чаши вода или домашно изцеден сок на ден, когато се опитвате да се отървете от настинка.

Хидратирането помага за овлажняване на лигавицата на носа и гърлото, което прави слузта, която се е загнездила в организма ви, по-лесна за почистване.

Не забравяйте да не пиете алкохол, когато сте болни и  е добре да ограничите кафетата до 1 на ден, за да не се дехидратирате.

  1. Използвайте овлажнител на въздуха

Това също ще помогне на запушения ви нос и болното ви гърло да се овлажнят, особено когата през зимните месеци високите температури у дома правят въздуха твърде сух.

  1. Опитайте солена вода

Това е течност, която прилича на капки за нос и може да бъде намерена в по-големите магазини и аптеки.

Само че, вместо капки за нос, в нея има солена вода. Наклонете главата си, доближете флакона и изсмъркайте водата.

Да не се лъжем, чувството е отвратително, но определено на сутринта ще разберете, че си е заслужавало!

  1. Яжте пилешка супа

Главен медицински директор от Щатите казва: „Определено има истина в старите поговорки за пилешката супа.”

„Съставът на това ястие е такъв, че когато то е правилно сготвено и сервирано топло, пилешката супа успява да разбие наслагванията от слуз в организма.”

  1. Вземете си цинкови таблетки за смучене

Много хора имат противоречиво мнение относно успеха на цинка, що се отнася до лекуване на настинка.

Но според по-новите изследвания излиза, че съдържанието на цинка има всичко нужно, за да намали симптомите на настинката.

  1. Приемайте витамин С

Той е толкова легендарен с ефекта си срещу настинката, че дори някои го асоцират с пилешката супа.

Витамин С със сигурност ще намали периода на вашата настинка, ще облекчи нейните симптоми и ще ви накара да се почувствате много добре.

За максимален ефект ви препоръчваме да си го набавите от магазина за плодове, а не от аптеката.

Лютата чушка, лимона, портокалите и кивито са едни от най-богатите на този витамин продукти, така че не се колебайте, а помогнете на здравето си!

  1. Масажирайте носа си

Новонашумяла тенденция, но излседванията сочат, че този странен метод има своите добри страни и бори настинката с успех.

Проучвания сочат, че масажиране на акупунктурната точка, разположена в долната част на ноздрата, може да помогне на носа да се освободи от секретите, които го запушват.

Както виждате в бабините лекове има истина, дори и тежката дума на науката го потвърждава, но изборът как да се излекувате и да останете здрав е ваш, дали чрез синтетично произведени продукти или чрез това, което природата ни предоставя.