Знаете ли кои са полезните свойства на маслините? Замисляли ли сте се защо са задължителна добавка към вкусни деликатеси и здравословни салати?

Освен вкусовите им свойства, много хора ги използват като изпитан метод за загуба на килограми или за закуска, доставяща необходимата ни енергия.

Маслините са най-различни видове. Известно е, че колкото по-тъмни са маслините, толкова по-голямо количество мастни киселини съдържат.

Те са изключително полезни хранителни средства, които набавят на организма растителни протеини, омега-3 мастни киселини и биофлавиноиди, които имат огромно значение за метаболитните процеси в тялото. Ако се комбинират с коктеили като мартини, маслините подобряват храносмилането след тежка вечеря.

Те са богат източник на жизненоважни за тялото витамини, включително и на най-силния антиоксидант и стимулатор на имунните процеси витамин С. Наличието на витамин D и витамин К подобрява растежа на костите и укрепва мускулите и сухожилията.

Богатото количество на фитоменадион (витамин К), има огромен принос при кръвосъсирването на хора, страдащи от наследствени или придобити заболявания.

Маслините са отлично средство, с което ще се предпазите от хемералопия или кокоша слепота, благодарение на високото съдържание на витамин А.

Освен богатата гама от витамини, с които ще заредите тялото си, ще се предпазите от редица болести, като същевременно си осигурявате здравословен начин на живот. Маслините се споменават като незаменим източник на мастни киселини. Те се репоръчват от педиатрите, за задължителен прием при малки деца, понеже осигуряват растежа на скелетния апарат и ускоряват метаболизма по естествен начин.

Има редица ефекти, свързани с приема на маслини, които не се споменават често и няма достатъчна информация за полезните им свойства.

Съдържат антиоксидантни и противовъзпалителни вещества.

Както споменахме по-горе, маслините са отлични антиоксиданти, които предпазват тялото от възпаления, поради огромното количество витамини. Достатъчно е да заредите хладилника си и ще подобрите състоянието на кожата си и ще облекчите мускулните болки.

Хидрокситирозол - превенция на рака

Хидрокситирозолът помага да се увеличат нивата на калций в костите, като се понижава загубата на костна маса. Хидрокситирозолът усвоява радикалите от кислорода 10 пъти по-бързо, а също и от тирозола, който предпазва клетките от увреждане, в следствие на окисляване.

Маслините са естествен антихистамин

Маслините действително помагат, като блокират хормоните, които предизвикват алергии и течащ нос, в следствие на непрекъснати метеорологични изменения при смяна на сезоните.

Маслините понижават кръвното налягане

Знаете ли, че от листата на маслините се изработват лекарства, предназначени за понижаване на кръвното налягане? А зехтинът предпазва от стомашни заболявания като гастрит, язви и намалява нивото на стомашни киселини. Понижава се и рискът от сформирането на жлъчен камък. Благодарение на хлорида, се подпомага функцията на черния дроб и тялото отделя отпадъчните продукти.

Маслините подпомагат сърдечните дейности

Маслините оказват положително влияние и върху здравето на сърцето, понеже голяма част от мастните киселини, които се съдържат в маслините и зехтинът са мононенаситени. Този тип киселини не съдържат холестерол и по този начин понижават риска от поява на сърдечни болести.

Благодарение на състава им, имат благоприятно действие върху основни функции на тялото, но подобряват и външния вид, като оказват здравословно влияние на кожата. Помагат при болести като псориазис, екземи и други кожни проблеми.