Пудрата е част от ежедневния грим на голяма част от нежната половина на обществото, не само у нас, но и по целия свят. Тя е несъмнено невероятен помощник, що се отнася до външния вид на лицето ни и със сигурност ни помага да изглеждаме, по-добре, което е нещо, което безспорно всяка жена иска.

Пудрата идва от минерала талк, който е част и от много други козметични продукти, които влизат в употреба в ежедневието ни, но за жалост, според скорошни проучвания той далеч не се оказва чак толкова безопасен, колкото сме си мислели досега.

Всъщност учените откриват, че той съдържа сериозни рискове за здравето ни и доста трябва да се внимава с него, независимо как, за какво и по какъв начин се използва в наши дни.

Защо е опасен талкът?

Като минерал, той съдържа много елементи в себе си, включително силикон, кислород, магнезий и други.

Когато бива превърнат в пудра, той много добре попива влагата и помага на кожата да остане суха, като в същото време дори не позволява на някои обриви да се показват на повърхността на кожата ни.

Във формата си на минерал обаче, той съдържа и азбес – това е вещество, чието име, за жалост, винаги се свързва с причиняването на рак, когато бъде вдишано. И по-точно рак на белия дроб.

Благодарение на това откритие, по принцип, пудрите, които ние използваме днес в битието си, не съдържат азбес – той е премахнат от тях, но това отново не ги прави безопасни за здравето ни.

  1. Рак на белите дробове

Въпреки че да, пудрата вече не съдържа азбес, все още има хора, които са застрашени от развитието на ракови клетки в тялото си, по начало. Голяма част от застрашените са миньорите и хора, които работят под земята и са изложени на талка в чистия му вид, като минерал, докато той все още съдържа опасното вещество. А радиоактивните газове, като например радонът, също не им помагат да запазят доброто си здравословно състояние.

  1. Рак на яйчниците

Пудрата често през изминалите години е била асоциирана и с рак на яйчниците. Знае се, че този риск е доста по-голям, когато пудра от талк е участвала в състава на презервативите, кърпичките за почистване на интимната зона и други козметични продукти, които се използват в тази област.

Частиците, които са останали по продуктите от талка, е възможно да се придвижат през вагината на жената до матката, а после и до маточните тръби и оттам да достигнат яйчниците и така жената е потенциално застрашена от развитието на ракови клетки.

Проведени са много изследвания, касаещи връзката на талка с раковите образувания, но резултатите са смесени и учените не са много сигурни в тях.

Затова е и препоръчително да се внимава, защото много от продуктите, които използваме ежедневно съдържат талк, без най-вероятно ние дори да подозираме за това.

  1. Други ракови образувания

Хората, които са изложени на талк, в който и да е вид, са в по-голям риск от развитието на рак не само на белите дробове и на яйчниците, но и на рак на стомаха, както и на рак на матката.

Затова специалистите препоръчват да ограничаваме употребата му, доколкото е възможно.