Анемията е състояние, при което се наблюдава недостиг на червени кръвни телца (еритроцити) и/или хемоглобин в кръвта. При това състояние кръвта не успява да транспортира достатъчно кислород до тъканите.

Има различни видове анемии се подразделят на следните видове: следкръвоизливни, хипохромни, мегалобластни, хемолитични, хипо- и апластични анемии. Днес, ще поговорим, повече, за мегалобластната анемия.

Как възниква пернициозната анемия

Пернициозната или известна още, като злокачествена, анемия е причинена от неузаряване на еритроцитите, заради недостатъчното количество на витамин В12. Хематолозите, определят пернициозната анемия като автоимунно патологично състояние, заради това, че при много пациенти се наблюдава комбинирането ѝ с други автоимунни  заболявания.

Намален внос на витамин или некачествена резорбция

Противно на повечето схващания, пернициозната анемия не е породена от намаления внос на витамин В12, а от некачествената резорбция на този витамин. Този пролем е породен от липсата на вътрешен (интризинг) фактор, който участва при усвояването на В12.

При изследване на болни с пернициозна анемия, е установено, че има наличие на автоантитела, които блокират свързването на вътрешния фактор с витамина или, пък, разрушават вече образувалия се комплекс между витамин В12 и съответния вътрешен фактор.

До какво води дефицитът на В12

Витамин В12 играе ключова роля във функциите на периферната и централна нервна система, кръвотворенето, имунната защита и формирането на ДНК. Така, на практика, дефицитът на този витамин може да наруши функциите на почти всяка система в нашето тяло.

Когато организмът не е в състояние да усвои В12, не могат и да се произведат достатъчно нормални кръвни клетки, които да транспортират кислород дотъканите.

Сигнали за наличие на пернициозна анемия

Пернициозната анемия е заболяване, което протича със, сравнително, бавен ход. От началото, се наблюдават симптоми, които често остават пренебрегнати, като например: отпадналост, парестезии (мравучкания) и усещане за парене по крайниците.

Когато заболяването се развие и остане нелекувано, възниква т.нар. триада на Адисон, характеризираща се с развитието на 3 синдрома: хематологичен, неврологичен и гастроинтестинален.

Хематологичният синдром се характеризира със следните симптоми: обща слабост, бледа кожа, лесна уморяемост, слабо пожълтяване на кожата (при по-тежкопротичащите случаи).

За гастроинтестиналния синдром са характерни: атрофичен гастрит, а много показателен е и т.нар. Хънтеров глосит (гладък и зачервен език с усещане за парене), диария, язви по устната лигавица и др.

Неврологичният синдром може да предхожда развиващата се анемия. Той се изявява с патологични рефлекси, неприятни парестезии (най-вече, на долните крайници) и др.

Диагностика

Освен симптоматичната изява, от ключово значение за поставянето на диагнозата са лабораторните резултати. Взимат се под внимание 8те паказателя от пълната кръвна картина, нивата на фолиевата киселина и витамин В12. Важно е, резултатите да бъдат разчетени от хематалог.