Жлъчнокаменната болест или холелитиаза може да създаде много неприятен дискомфорт за болните и да доведе до сериозни усложнения.

Хубавата новина е, че чрез подходяща профилактика можем успешно да се предпазим от развитието на болестта или поне да се застраховаме от обострянето на „жлъчни кризи“.

А, какво представлява жлъчнокаменната болест

Холелитиазата е болест, възникваща в резултат на локални и обменни нарушения в жлъчната система, при което се образуват и натрупват камъни в жлъчния мехур. Камъните могат да се поделят на 3 групи: холестеролови, билирубинови и смесени, като най-често се наблюдават холестеролови и смесени камъни.

Какви са симптомите на болестта

Жлъчнокаменната болест, в много от случаите, протича безсимптомно, но често се характеризира и с много изявена симптоматика. Клиничната картина на болестта е:

  • Тежест, в горната част на корема;
  • Колики, които могат да са с продължителност от няколко минути до часове – характерно е разпространението им от средната и дясната, горна част на корема им рамото и гърба;
  • Потъмняване на урината;
  • Изсветляване на изпражненията;
  • Покачване на температурата (по-рядко);
  • И др.

Как храната влияе на жлъчната система

Жлъчката е популярният термин за жлъчен мехур. В жлъчния мехур се съхранява жлъчния сок, който има роля в храносмилането. Жлъчният мехур се състои от дъно, тяло и шийка, която преминава през жлъчния канал.

Преди да започнете да се храните, жлъчният мехур е пълен с жлъчка. В процеса на хранене, жлъчния мехур получава сигнали да се свие и да „изцеди“ жлъчка през жлъчните пътища.

Жлъчката, след това, отива към общ жлъчен канал и преминава в дванадесетопръстника – първата част на тънките черва, където се смесва с храната, за да бъде усвоена.

След края на храненето, жлъчният мехур е изпразнен и чака да се напълни отново.

Приемането на храна, богата на наситени мазнини, животински протеини и с ниско съдържание на фибри е пряко свързана с образуването на камъни в жлъчния мехур. Други рискови фактори за възникването на холелитиаза са наднорменото тегло и ниският прием на витамин С.

Създайте се полезни хранителни навици

Гастроентеролозите са установили, че един от най-добрите начини за профилактика на жлъчната система е консумацията на много фибри и витамини. А, най-вероятно, сте наясно, че те се съдържат именно в плодовете и зеленчуците.

Това не означава, че трябва напълно да изключите месото, но се старайте към всяко ваше ястие да добавяте поне по един суров зеленчук, а десертът би било добре да включва само сурови плодове.

Ако вече сте диагностицирани с болестта, но тя не е в обострен стадий, е добре да се придържате към нискомазнинна диета. Старайте се продуктите да са с по-малко от 16 гр мазнини на 100 гр.