Още на 30 години повечето от нас се замислят за подмладяващи процедури и това е, защото по кориците на списанията и в интернет виждаме идеалните лица на 16-годишни девойки, рекламиращи крем с колаген.

Колагенът се смята за едно от задължителните условия за младостта. Но така ли е всъщност?

Подмладява ли колагенът кожата

Колагенът – това е цяло семейство белтъци, които наброяват 18 типа молекули. Влиза в състава на всички органи, като съставлява основа за тъканта, която с времето ще расте и ще се развива, и се изпълва с необходимите микроелементи.

След раждането в костната тъкан започват активно да постъпват калций и фосфор, костите стават по-здрави и до 10 месеца, а понякога и по-рано, детето може да ходи.

Ако в костите колагенът е основен, помагащ за поддържане на еластичността на костите с елемент, то за кожата всичко е по друг начин.

Кожата е орган, който трябва да защити тялото от агресивни раздразващи фактори на външната среда, към които се отнасят:

  • Атмосферно налягане;
  • Температура;
  • Химически вещества;
  • Радиация и др.

Само един колаген не се справя с такава функция, ето защо в състава на кожата белтъчните молекули са плътно свързани с еластин.

Заедно тези белтъци оптимално поддържат здравината и за възстановяване на структурата на кожата след въздействия.

Ако се разгледа молекулата на колагена под микроскоп, то прилича на връв, която се състои от 3 нишки, обвити една от друга. В този случай молекулата е работоспособна, но за съжаление, така невинаги се случва.

Ако често похапвате сладко и пиете алкохол, то постъпващата в кръвта глюкоза мигновено се разнася по всички клетки и органи, започва да встъпва в реакция с молекулите на колагена, което се нарича и реакция на гликация.

Колагенът губи своята способност за възстановяване на формата, става крехък, „захарен”.

Хората с увреден белтък на младостта не изглеждат добре, трудно се възстановява след сън. Необходимо е значително време и усилия, за да се върне свежестта на лицето, а също и гладкостта на кожата.

Синтез на колаген – необходими ли са ни инжекции

Синтез на колаген вътре в организма. За да протече химичната реакция успешно, са необходими аминокиселини в достатъчно количество. Това са блокчетата, от които се състоят белтъците.

Аминокиселините получаваме от храната, а при недостиг организмът може да синтезира, но всичко. Има незаменими аминокиселини, които не могат да бъдат възпроизведени. Затова трябва внимателно да се следи колко аминокиселини са постъпили в организма.

Също реакцията на синтеза на колаген протича в присъствието на витамин А.

За нормален процес на синтез на колаген е необходимо присъствие на едновременно 20 аминокиселини.

8 от тях постъпват от животинска храна и 12 от растителната, ето защо е важна както животинската, така и растителната храна.

Синтезът на колаген е подложен на влиянието на ензими и хормони, а с възрастта се променя и хормоналния фон и забавяне на образуването.

Заради комплекс от взаимосвързани процеси протича бавно повяхване на кожата:

  • Кожата става по-тънка, тоест губи обем;
  • Забавя се функцията на мастните жлези и предразположена към раздразнения;
  • Промяна се цвета на кожата, започва да се появяват възрастови пигментни петна;

Колагенът не само се образува, но и се разпада при определени условия и с възрастта е важно, че правилната грижа за кожата на лицето помага за запазване на съществуващия белтък.

Основен фактор, който разрушително влияе на белтъка, са слънчевите лъчи. Учените са установили, че въздействието на слънцето може да разруши до 80% от съществуващия колаген в кожата.

Как да изберем крем с колаген

Кремът с колаген е с овлажняващо действие, тъй като белтъчните молекули са доста големи, за да преминат през защитната епидермална бариера, първо остават на повърхността на кожата и образуват тънък слой, който възпрепятства трансепидермалната загуба на течности.

Когато купуваме крем, трябва да запомним, че основното действие – това е овлажняването. Ако проблемът на кожата е в нещо друго, то трябва да помислим, ще реши ли състава на крема този проблем.