Изтощение, апатия, тревога – има много дискомфортни състояния, свързани с емоционалния ни фон.

Как да се излекуваме от емоционално изтощение

Ще опитаме да разберем механизма за възникване на различните емоции на хормонално ниво и заедно ще разберем какви начини има за възстановяване от стреса и за връщане на равновесието.

Стресът е при всички. При някои се проявява в по-голяма степен, при други в по-малка. Но понякога емоционалното напрежение става толкова силно, че губим контрол над ситуацията.

В отговор организмът включва вътрешните защитни механизми, увеличава се синтеза на адреналин. В резултат ни се налага да се борим не само със стреса, но и със страничните ефекти на този хормон.

Мозъкът и тялото са в състояние на бойна готовност и очакват кога ще е следващата криза.

Същевременно серотонинът е естествен стабилизатор на настроението, чиито синтез обаче доста отслабва.

И когато възникне непредвидена кризисна ситуация организмът няма откъде да вземе енергия и емоционални сили, които са необходими за борба.

Ако не можете да откриете психическо равновесие и чувствате, че нямате време, нито сили за естествено възстановяване, може би причината за това състояние е в емоционалното изтощение.

За да се оцени текущото ниво на стрес, следва да се провери колко са верни следните твърдения:

  1. Усмихвам се по-рядко, дори в ситуациите, които в миналото са били по-забавни;
  2. Моите чувства сякаш са отслабнали, не усещаме музиката, която слушаме, а ръката ни все по-често се протяга до черни и сиви неща;
  3. Проблеми със съня – не мога да заспя, или единственото, което искам е да спя.
  4. Общуването вече е много трудно – когато съм с приятели или със семейството, ги чувствам някак далечни и с усилия се концентрирам върху това, което говорят;
  5. Плаши ме говоренето на висок тон, страничните звуци и движения. Чувствам постоянно напрежение;
  6. Ставам по-раздразнителен, особено остро реагирам на случващото се, когато съм зад волана или в обществения транспорт, по време на телефонни разговори и при общуване в интернет.
  7. Нивото ми на тревожност е по-високо, отколкото обикновено – когато съм в тълпа, изпитвам пристъп на клаустрофобия

Ако някое от тези твърдения ви е близко, най-вероятно сте емоционално изтощени. Четири стратегии за емоционално изцеление помагат за връщане на контрола над ситуацията. За да ги усвоим, трябва да ги практикуваме редовно.

Не трябва да се боим да не разочароваме себе си

Много от нас са толкова заети да се грижат за всичко и за всеки, за тях изобщо не остава свободно време. Този недостиг нараства, тъй като благодарение на съвременните средства за комуникация сме достъпни 24 часа в денонощието за спешна помощ, консултация и допълнителни поръчения.

Остатъкът от време, който би могъл да ни спаси, ние прекарваме в писане на съобщения в социалните мрежи.

Да добавим към това и неочаквани стресови ситуации, например, болест на близък човек, финансови трудности, няма да ни остане нито минута. Не е изненадващо, че чувствате умора.

Защо да не казваме НЕ по-често? Вместо това повечето от нас се стараят да отделят допълнително време за другите, което биха могли да използват за себе си.

Единствените часове, които успяваме да намерим, това е времето след полунощ. В резултат се лишаваме от сън и вдигаме адреналина в кръвта, за да преживеем деня.

Ако се сблъскаме със сериозни стресови ситуации, това е добър повод да се научим да казваме НЕ. Когато сме претоварени, е необходимо да намерим възможност да възстановим чувството за контрол.

Помнете, че не можете да помогнете на всичко и на всички – това е неизпълнимо. Да имаме подобни изисквания към себе си е, дори жестоко.

Да си вземем почивка

Може да изглежда, че да направим почивка по време на емоционално изтощение, това е очевидно решение. Но ако беше такова, отдавна бихме направили пауза.

Вместо това повечето от нас се стараят да направят максимум възможното, преди да си позволят да си починат. Това поведение добавя повече стрес и понижава чувството за самоконтрол.