Тялото на матката се състои от шийка, която има голямо значение за женското репродуктивно здраве. Взема участие в родовата дейност – разширява се с 10 см при преминаване на плода, в менструалната и защитната функция, при оплождането.

Ампутация на шийката на матката се назначава само в сериозни ситуации, когато консервативната терапия не е ефективна и бъдещото запазване на цервикса, застрашава живота на жената.

Показания

Най-често патологичният процес в зоната на вътрешните полови органи започва именно от шийката на матката.

Местните симптоматични проявления са ерозиите, язвите, анормални клетки, видоизменение, бледност на тъканите, образуване на съединителна тъкан или некроза. Едно от най-опасните и разпространени заболявания на маточната шийка – това са злокачествените процеси.

При неефективност на консервативната терапия целесъобразно е хирургичното лечение, което се състои в изрязване на маточната шийка. Това позволява предотвратяване разпространението на патологията към тялото на матката и нейните придатъци.

Липсата на шийка на матката не нарушава нормалния репродуктивен живот на жената.

Подготовка

Премахването на шийката на матката е доста сложна операция, целесъобразността на която трябва да бъде внимателно обмислена от страна на лекаря.

Първоначално пациентката преминава през редица изследвания, за да се определи точно диагнозата и степента на увреждане на органа.
Ако към момента на подготовка се развива някакъв възпалителен процес в организма, то операцията се отлага и се провежда интензивна терапия, насочена към отстраняване на възпалението.

Последното хранене трябва да бъде вечерта преди операцията. В деня на интервенцията се забранява яденето и пиенето. Непосредствено преди операцията се премахва окосмяването от срамната област и се прави очистителна клизма.

Операцията най-често предполага използването на гръбначна упойка. Пълна упойка се прилага само в извънредни ситуации при развитие на тежко състояние.

Операция по отстраняване на матката

В преобладаващия брой случай се извършва чрез влагалището. Понякога при наличие на някои противопоказания, достъпът се осъществява чрез лапароскоп, който се въвежда чрез разрез в долната част на корема.

Има няколко техники за операция, целесъобразността на използването на една или друга техника за премахване на маточната шийка се преценява от хирурга.

При зашиването на постоперационната рана се използва специален шевен материал, който се абсорбира за няколко седмици от организма, и няма нужда от сваляне на шевовете.

Колко ще продължи операцията по отстраняване на шийката на матката, зависи от причината, която е наложила извършването ѝ, вида на достъпа, но средно е с продължителност около от 2 до 4 часа.

Възстановяване

Въпреки че операцията по отстраняване на маточната шийка е достатъчно сериозна интервенция, жената запазва репродуктивното си здраве и е способна да има деца.

Веднага след интервенцията, жената се премества в постоперативно отделение, където се изчаква преминаването на упойката и ако се е наложила наркоза съответно да дойде в съзнание.

Там е под постоянен лекарски контрол, които следят внимателно здравословното ѝ състояние. Впоследствие при стабилизация на състоянието се връща в самостоятелна стая, където остава 7-14 дни.

В болнични условия пациентката ежедневно се преглежда от лекар, преценява се степента на възстановяването и се следи за всякакви изменения в здравословното ѝ състояние. При удовлетворително състояние се изписва, и лечението продължава в домашни условия.

Впоследствие възстановяването след операцията по отстраняването на шийката на матката продължава още няколко месеца.