И в реалния живот може да се постигне това същото „и живели те дълго и щастливо“. Разбира се, не за няколко дни или месеца. Необходими са множество постоянни неголеми действия и усилия, но от страна и на двамата партньори.

Само не трябва да се чака този радостен момент, когато ще дойде щастието. Необходимо е то да се намира ежедневно в простите неща и в мъдрите отношения.

1. Не отлагайте щастието

Често очакваме семейното щастие да дойде с покупката на апартамент, кола, със започването на нова по-добра работа или допълнително образование. Не. Трябва да бъдем щастливи сега и с това, което имаме.

2. Бъдете благодарни и го казвайте на любимия човек

Благодарността поражда щастие. Дори в най-обикновените неща намирайте причини за благодарност. И най-важното не забравяйте да я изразявате.

Същата вълшебна дума „благодаря“ всъщност твори чудеса, и е необходимо възможно най-често да я използваме в брака. „Благодаря за това, което правиш за мен“, „Благодаря, че си оправил течащият кран на чешмата“, „Благодаря, че си толкова мил“, „Благодаря за вкусната вечеря“ – търсете причини за благодарност, и със сигурност ще ги намерите.

3. Доверявайте се един друг

Бракът, който бива прояждан от ревност не продължава дълго. Доверявайте на съпруга и не давайте поводи той да не ви се доверява.

4. Избягвайте споровете

Конфликтите за дреболии са най-големият подводен камък за брака. Усещате, че караницата наближава, спрете се – поразходете се, вземете душ, отдъхнете си. Когато емоциите леко утихнат, ще можете да си поговорите спокойно.

5. Проявявайте любовта си физически

Докосвайте се един друг, прегръщайте се, целувайте се, дръжте се за ръце. Много важни за здравето са сексуалните отношения, но не е нужно да се фокусирате върху тях.

Всяка злоупотреба не води до нищо хубаво, тъй като разрушава романтичната любов и естествената красота на интимната близост в брака.

6. Бъдете честни, когато става дума за пари

Семейното щастие е невъзможно, ако има неразбирателство, особено когато то е свързано с парите.

7. Изненадвайте се един друг

Жената може да остави бележка в джоба на панталона на своя мъж, той пък от своя страна може да подари цвета, когато я посреща от работа, да направи малък подарък, организиране на романтична вечеря или изпращане на СМС с признание в любов.

8. Правете си комплименти един на друг

Кажете му колко ви харесва неговата усмивка, характерът, гласът, очите, косата на любимия човек. Как го цените като прекрасен родител за вашето дете или като професионалист в работата. Вашият любим човек трябва да знае, че му се възхищавате.

9. Подкрепяйте се един друг

Подкрепяйте се един друг в личните и професионалните проекти, в дни на болест, тъга или слабост.

Помагайте си в преодоляването на трудности. Бракът прилича на дълго пътешествие в крехка лодка – ако единият пасажер започне да я клати, вторият е длъжен да я задържи на вода, в противен случай и двамата ще потънат.

10. Движете се в една посока

Щастието в брака е възможно, само ако съпрузите гледат по един и същ начин на живота, имат подобни ценности и интереси, поведение и цели.

В противен случай, дори и двамата партньори да станат родители, практиката показва, че такива бракове не са стабилни и най-много след 2 години претърпяват крах и се стига до развод.