В САЩ признаха безполезността на конците за зъби.

Правителството на САЩ за първи път призна, че ползата от конец за зъби не е доказана и препоръките да се използва не се основават на нищо.
Представителите на бизнеса запазиха мълчание – техните доходи се измерват с милиарди долари.

За много хора навикът да използват конец за зъби толкова е дълбоко вкоренен, като миенето на зъбите с паста. И ползата от това мероприятие се смята за общоизвестен научен факт.

Например, в САЩ държавните медицински органи, като не говорим още за самите производители, пропагандират конецът за зъби. На сайта на Американската стоматологична асоциация се говори, че използването на конеца за зъби е важна част от грижите за зъбите и венците.

Федералното правителство на САЩ започнало да препоръчва конецът за зъби от 1979 година, първоначално в един от своите доклади, и по-късно на всеки 5 години в „Ръководство по хранене за американците“.

Между впрочем всички подобни документи по закон трябва да се основават на научно доказани факти. Липсата на такава обосновка разтревожи агенцията Associated Press, която през изминалата година направи запитване до Министерството на здравеопазването и на социалните служби.

В препоръките, издадени от правителството в текущата година, съветът да се използва конец за зъби по странен начин изчезнал, а в отговор на направеното запитване, служителите на Министерството признали, че ефективността на конец за зъби никога не е била изследвана, както това се изисква.

Ако се направи сравнение между научните публикации, в които се анализира ползата от използването на четка за зъби с конец за зъби, се установяват твърде неубедителни доказателства що се отнася до необходимостта от последната – аргументите в полза на конеца са ненадеждни.

Повечето от достъпните изследвания не успяват да покажат, че конецът за зъби е ефективен за отстраняване на хранителните остатъци, които остават между зъбите, се казва в едно изследване, публикувано през 2015-та година.

В друг научен труд от 2011-та се посочва за слаба полза от конеца за зъби за предотвратяване на възпаление на венците. Но критиците на научния труд определят тези данни като твърде ненадеждни.

В коментарите на стоматологичното списание специалистите пишат, че всяка полза от конеца за зъби е толкова краткосрочна, че не може да се забележи от потребителите.

Анализът показва, че в повечето проведени на тази тема изследвания са използвани остарели методи, а заключенията били правени въз основа на малък брой участници в проучванията.

Така, например, в един научен труд се оценявала ползата за здравето на 25 души, пробвали конецът за зъби само веднъж.
Уейн Олдридж, президент на една от пародонтолгичните асоциации на САЩ, признава слабостта на научните доводи в подкрепа на конеца за зъби.

По негови думи, оценката от ползата му би могла да бъде по-обективна, ако изследователите се бяха съсредоточили върху пациенти с висок риск от заболяване на венците – например, болни от диабет или пушачи.

Въпреки това продължава да пропагандира конеца за зъби за предотвратяване на заболявания на венците.

И ако надеждни данни за ползата от конеца за зъби липсват, то случаи за вреда, нанесена от това приспособление, присъстват в научната литература.

Невнимателното боравене с конеца може да увреди венците и самите венци, конецът може да ги нарани и да доведе до разпространение на бактериите в кръвния поток и да предизвика опасни инфекции, показва обзорът на научните трудове.