На 25 юли своят професионален празник отбелязаха зъбните техници – специалисти, създаваща коронки и протези по индивидуален отпечатък и с ювелирна точност.

Благодарение на тяхната работа счупените и частично разрушени зъби се възстановяват с коронки. И възстановените зъби трудно се различават от натуралните зъби.

В някои случаи, преди да се сложат протези и може да се препоръча ортодонтско лечение.

Как да се коригира захапката на възрастните и какви апарати се използват

Ортодонтски апарати

Ортодонтия е област на денталната медицина, изучаваща захапката, нормата и нейната патология, а също методите и начините за лечение.

Трудно е ортодонтията да се определи като изолирана, тъй като лицево-челюстната област е единно цяло, и при лечение на съществуващи проблеми е необходим комплексен подход.

В този процес вземат участие не само зъболекарите от различни направления, но и представители на други медицински специалности, например, ортопеди и невролози.

За ортодонтско лечение има показания и противопоказания, които е необходимо да се отчитат.

Изследванията показват, че от такова се нуждаят около 70% от населението на Земята. Голяма част от хората дори не подозират за болестта и се чувстват напълно нормално, но само до определен момент и възраст.

Един от най-вълнуващите въпроси, който възниква при пациентите, може ли да се направи на възрастните и как това да се направи? Разбира се, възможно е. За съвременната дентална медицина на практика не са останали неразрешими задачи.

При всяка, дори най-сложната, клинична ситуация зъболекарят може да предложи няколко варианта на лечение. Най-важното е успехът, прогнозирането на дългосрочните перспективи и комфорт за пациента.

Разбира се, при възрастните ортодонтското лечение има редица особености:

 • Заради завършен процес на растеж на челюстно-лицевата област лечението може да отнеме повече време;
 • Възможно е да са необходими по-силни апарати;
 • Необходимо е да се отчитат и придобити заболявания, които могат да се отразят и на качеството на лечение и на неговите резултати.

Ортодонтското лечение се осъществява с помощта на апарати, конструкции, които са според особеностите на пациента или пък се произвеждат от зъбните техници в лаборатории по индивидуални отпечатъци.

Изборът на конструкциите зависи от много параметри – диагноза и изражение на проблема, анатомични особености, възраст, желан резултат, финанси.

Съотношение „цена-качество” в ортодонтско лечение има основно значение. Всички ортодонтски апарати могат условно да се разделят на снемаеми и неснемаеми. Всяка от тези конструкции има свои показания, противопоказания и особености.

Снемаеми ортодонтски апарати

Класификацията на този принцип е условен – всеки апарат може да се свали, но в един случай това може да се направи само от зъболекар /с брекети/, в другия – самият пациент, и конструкцията следва да се носи само по няколко часа дневно.

Корекцията на захапката при възрастни е продължителен и сложен процес, понякога изискващ значителни усилия, за да застанат зъбите на необходимото място. Снемаемите апарати не притежават такава сила, затова имат доста ограничени показания:

 • Незначително скупчване /краудинг/, влияещо на естетиката на усмивката или е предразполагащ фактор за развитие на кариес и на болести на венците.
 • Бруксизъм и дисфункция на темпоро-мандибуларната става – носенето на конструкция спомага за намаляване на последствията за ставата и за зъбите, отпускат мускулатурата и предотвратяват преждевременно състаряване;
 • Патологичното изтриване на емайла може да има множество причини, неправилната захапка е една от тях. Индивидуално изготвените капи помагат не само за защита на зъбите, но и за коригиране на патологията, ако е незначителна.
 • След лечение с брекети е необходимо носене на ритейнъри – индивидуални капи, които помагат за закрепване на резултата и не дават на зъбите да се върнат към изходно положение. Всъщност – това е продължение на лечението.

Предимства и недостатъци на снемаемите конструкции

Снемаемите конструкции има доста сериозни предимства:

 • На практика незабележими за околните;
 • Бързо привикване и липса на дискомфорт;
 • Нямат възрастови ограничения;
 • Не е необходимо да се носят постоянно.

Недостатъкът е един и е доста сериозен – с помощта на тези конструкции не могат да се справят сериозни нарушения на захапката, последствия от травми и вродени патологии.