За никого не е тайна, че хепатитът, без значение от неговата модификация, е хронично заболяване, което налага не само радикални нововъведения в храненето на пациента, но и осезаеми изменения в неговия ежедневен живот.

Медикаментозната терапия и лечебната диета се превръщат в постоянен спътник в живота, тъй като осигуряват удължаване на периода на ремисиите и така болният успява да забрави за дълъг период от време за неутешителната диагноза.

Но, според данните, народната медицина също е актуална при хепатит, тъй като е без странични ефекти и с минимален списък от противопоказания, като спомага за укрепването не само на функцията на черния дроб.

Особено ефективно лекарствено средство при такива диагнози е коренът от ревен. Но целебни свойства притежават не само коренищата, но и стъблата на растението.

Използването на ревен действително може да подобри клиничната картина на пациента с хепатит, но за да се усети устойчив и положителен терапевтичен ефект, е много важно особено внимателно да се отнесете към избора на корена от ревен.

Препоръчително е да си имат предвид следните моменти, когато избирате корен от това растение:

• Растението трябва да е над 4 години, тъй като младите корени още нямат този силен терапевтичен ефект, който в най-кратки срокове спомага за преодоляване на обострянето и така се ускорява настъпването на периода на ремисия.

• Най-добре е да се избира корен, засят през есента. През това време от годината са най-издръжливите растения, а за тяхното успешно съхранение се препоръчва нарязването им на парчета с дължина около 7 см.

• Готовите порции от корена на ревена могат да се съхраняват в продължение на 3 години на сухо и прохладно място, като след изтичането на това време лечебното растение започва да загубва терапевтичните си свойства и не повлиява на състоянието на човека болен от хепатит.

• За приготвянето на лекарството е необходимо използването на предварително изчистен и счукан в хаванче корен, към който е необходимо добавянето на всички останали съставки според рецептата.

• Готово лекарство задължително се съхранява в хладилник.

Какви са другите полезни свойства корена от ревен?

Притежава антисептично, диуретично, тонизиращо, жлъчегонно, противотуморно и успокоително действие. За лечебна цел, както посочихме и по-горе, се събират през есента, след това се изсушават и са готови за употреба.

Корените на растението съдържат антрагликозиди, които предизвикват слабителен ефект, а таногликозидите стипчив. Поради тази причина в малки дози ревенът притежава укрепващо действие, а в големи е много добро слабително средство.

Корените от ревен се използват и за лечение на хроничен запек, хемороиди и проблеми с менструалния цикъл. Противопоказания за употребата му са бременност и чревна непроходимост. Външно коренът от ревен може да се използва за лечение на изгаряния.

Дозировка

Ревенът се използва в 2 форми – отвара и настой – за лечение на редица заболявания.

Отвара – за приготвянето ѝ са необходими 250 мл вода и 1 чаена лъжичка сух корен от ревен. Водата се смесва с билката и се вари за 10 минути. От получената смес се пие по 1 супена лъжица по веднъж на ден.

Настой – 250 грама водка и 1 лъжица корен от ревен и сместа се оставя да престои за няколко дни. След това се приема по 1-2 супени лъжици дневно.