Появил ви се е херпес на устните? Вие не сте сами с този проблем. Според статистиката всеки пети българин страда от „настинка“ на устните. Някои специалисти твърдят, че различни вируси на херпеса са заразени около 90% от хората.

В повечето случаи лечението на херпеса на устните у нас се осъществява с помощта на мехлеми. Но какво да направите, ако имате алергия към мехлемите, мехурчетата на херпеса се появяват на устните със завидна редовност.

Какви витамини помагат при херпес?

Известно е, че вирусът на херпеса се активира при отслабване на имунитета. Тоест на първо място следва да се обърне внимание на стабилизацията на имунната система.
За отслабване на имунитета способстват недоимъкът на витамини С и от група В, усвояването на които в червата се забавя от захарта.

На имунните клетки пряко токсично въздействие оказват алкохола и тютюнопушенето, а също и стресът, нездравословното хранене и прочие фактори.

Най-ефективни витамини при херпес са А, С и Е, които препоръчва да се приемат перорално. Но в някои случаи лекарят назначава инжекции с витамини В6 и В1.

Витамин Е притежава противирусна активност и поради своите антиоксидантни свойства способства за стабилизацията на липидния слой на клетъчните мембрани.

Приемът му чрез храната понижава болезнените усещания, което облекчава симптомите на херпеса, ускорява заздравяването на малките язви, способства за укрепването на имунитета.

Витамин може да се приема вътрешно под формата на капсули, а също се препоръчва да се нанася върху засегнатите участъци от кожата с маслен разтвор за 15 минути.

Витамин С – аскорбинова киселина, притежава свойства на антиоксидант и при ежедневно използване в комплекс с витамини от група В води до бързо изчезване на обривите.

Тези витамини следва да се приемат на началния етап от заболяването – през първите 3 дни. Аскорбиновата киселина в съчетание с микроелемента цинк и курс витамин от група В при чести рецидиви на херпеса укрепват имунната система и повишават способността на организма да се бори с хроничния стрес.

Витамин А може да облекчи симптомите на обостряне на херпеса и да намали честотата на рецидивите. Но следва да се приема само при лекарска препоръка. За да се избегне хипервитаминоза, е най-подходящо използването на бета-каротин.

Това е предшественик на витамин А, който е мощен антиоксидант, усилващ синтеза на антитела и повишаващ активността на левкоцитите. Превръщайки се в организма във витамин А, бета каротинът стимулира растежа на нови клетки и способства за укрепването на клетъчните лигавици.

Поради тази причина вирусът на херпеса по-трудно се разпространява на клетъчно ниво и се проявява във вид на обрив или язви на устните.

Важно!

Отърваването от херпеса, тоест пълното отстраняване на вируса от организма, е на практика невъзможно, а може да се постигне единство намаляването /понижаването/ честотата на възникването на рецидивите.

Витамин В1 също трябва да се добави към списъка с хранителните вещества, необходими за по-бързото справяне с рецидивирането на вируса на херпеса. Тиаминът действа като стимулатор на процеса на образуването на ензимите – вещества, поддържащи биохимичните реакции.

Благодарение на това, микроелементът способства за по-ефективно усвояване на глюкозата и така осигурява необходимата енергия на организма.

Следващият в списъка е витамин В6 – пиридоксин, неутрализира постъпващият с храната холестерол, стимулира физическата и умствената активност, способства за поддържането на имунната система, подобрява състоянието на кожата.