Южнокорейски учени от Медицинския център Asan при университет в Сеул смятат, че хирургичните маски и тези от плат не спират вируса при кашлица.

Защо хирургичните маски не могат да спрат коронавируса

Споровете около необходимостта от използване на маски се водят още от началото на епидемията.

Доказано е, че респираторите №95 действително са със защитен ефект, но поради острия им недостиг повечето от нас използват хирургични или такива, каквито сами са си направили.

Днес се смята, че маската най-малкото предотвратява разпространението на инфекцията от болен човек, тъй като капките храчки с вируси остават на вътрешната повърхност на маската.

Спорен остава въпроса трябва ли да се носи маска от здрав човек, но повечето хора са на мнение, че при отчитане на възможност на безсимптомно разпространение на вируса, маската понижава до известна степен рисковете да се заразим.

В изследването участвали 4 души с COVID-19. Всеки от тях бил помолен да се изкашля по 5 пъти в чаша Петри, като сменя маските в следната последователност – без маска, в хирургична и от плат и отново без.

Къде може да е оправдано носенето на маски

Освен това, повърхността на маските е обработвана с антисептични тампони Dacron в следните варианти – външната повърхност на хирургичната маска, вътрешната повърхност на хирургичната маска, външната повърхност на маската от текстил, както и нейната вътрешна повърхност.

При провеждането на експеримента коронавирусът SARS-CoV-2 е открит по двете повърхности на двата типа маски.

Учените стигат до извода, че използването на тези маски за защита от вируса е безполезно.

На 6 април от СЗО обявиха, че носенето на маски от здрави хора може да бъде оправдано на тези места, където е социалното дистанциране и миене на ръцете, например, заради недостиг на вода, както и в някои африкански държави. Но използването на маските само не може да спре пандемията от коронавирус.

Ръководителят на СЗО подчерта, че извън лечебните заведения носенето на маски е препоръчително само за хората, които са болни, както и за тези, които се грижат за тях.