Съвременният живот е толкова забързан, че влюбените не успяват да си омръзнат един на друг. Работа, домакински задължения, деца, глобални цели – всичко това води до хроничен недостиг на време.

Повечето хора с години са мечтаели просто да прекарат малко повече време у дома и да не бързат за никъде. Мечтата им е била да не правят нищо и да гледат сериали по цял ден, без да се налага да излизат из под завивките.

Това до преди 3 седмици изглеждаше като несбъдната мечта, но COVID-19 внесе корекции в забързаното ни ежедневие. Карантината наруши обичайния ни ритъм – сега хората имат време за себе си, за семейството, за половинката, и за хобитата си.

Как да не се изпокараме с половинката, когато сме по цял ден заедно

Не се лишавайте взаимно от лично пространство

Дори и принудително да сте озовали „заточени” в един апартамент, задължително си позволете взаимно всеки един от вас да има лично пространство.

Важно е да имаме възможност понякога да бъдем насаме със себе си – да почетем, да погледаме, да се заемем с това, което харесваме или просто да си помълчим на тишина.

Това ни дава възможност да презаредим, да си починем един от друг и да ни домъчнее за половинката.

Не нарушавайте обичайния режим

Карантината – не е повод да се бърка денят с нощта. Спазването на обичайния график помага за запазване на усещане за стабилност. Особено важно е това в онези случаи, когато партньорите работят отдалечено. Режимът помага за запазване на самообладание и за борба със стреса.

От Чикагския университет провеждат интересен експеримент. Те предлагат на двойките да направят избор – да си сътрудничат или да действат егоистично.

Когато половинката е доброжелателна и грижовна, тогава отговаря с взаимност. В условията на карантина е особено важно да мислим за половинката, за да избегнем конфликти.

Не късайте връзката с външния свят

COVID-19 накара много хора да си стоят по домовете, но съвсем не е задължително да късат връзката с външния свят. Възможно е да общуваме с близки хора и с приятели с помощта на социални мрежи, да обменяме гласови съобщения.

Общуването с приятели, макар и по телефон, е полезно за психологическото и за емоционалното здраве. 2-3 видеообаждания дневно могат да помогнат за пренасочване на вниманието и за получаване на нови емоции.

Използвайте времето си полезно

Психолозите съветват да отделяме време за игри, които сближават партньорите и помагат да се разберат по-добре един друг.

Свободното време може да бъде прекарано полезно и да се открием нови качества на любимия човек.

Най-добре ще помогне на двойката следната игра – всеки пише по 10 въпроса, които най-много го интересуват. Партньорите дават отговори на тях, а след това обменят списъци със своите въпроси.

По ред те четат въпроси и дават своите отговори. Смисълът на тези игри е да се разбере колко от отговорите съвпадат и каква е основната разлика във възгледите. След това задължително трябва да се обсъдят резултатите и да се намерят компромиси по тези въпроси, където отговорите са напълно различни.

Спазвайте правилото за четирите

Негативните събития, сред които карантината във връзка с опасния вирус, по не най-добрия начин влияят на настроението и на емоционалното състояние.

За да се поддържа у дома позитивен климат, следва да се използва правилото за 4-те – за да се забрави едно лошо нещо, са необходими 4 добри, сюрприз или знак за внимание, които повдигат настроението и помагат за запазване на връзката.

Възприемайте приятните моменти

Психолозите смятат, че съвместните спомени сближават партньорите. Това е съкровище, което не трябва да се отнема. Много е важно да не тъгуваме за миналото, а да се наслаждаваме на спомените.

Голямото количество съвместни приятни моменти компенсира тази стресова ситуация, която създава карантина.

Управление на реакциите за конфликт

Когато партньорите принудително са постоянно на едно място, може да ги дразни това, на което в миналото не е обръщано внимание.

Негативизмът може да се трупа няколко дни, а след това една случайно изпусната дума, става повод за скандал.