Учени от институт в САЩ за изследване на здравето в космическото пространство провеждат експерименти с участие на американски космонавти. Планира се използване на специална превръзка, която е подобна на тази, която се слага на очите за по-пълноценен сън.

Умната превръзка за сън може да ни направи и по-умни

Устройството, получило название SmartSleep, или умна превръзка, е снабдено със сензори, които позволяват да се проследяват фазите на дълбок сън.

Джаджата ще изпуска звуци, позволяващи увеличаване на амплитудата на мозъчните вълни в зададени фази на съня. Това ще позволи работата на доброволците да стане по-продуктивна.

Разработчиците на необикновената джаджа също са създали техническо обезпечение, което позволява да се програмира „умна” превръзка за различни видове стимулации на съня и същевременно ще облекчава цяла съвкупност от редица значими показания.

Експертите на TRISH планират да използват SmartSleep в 2-месечен експеримент с участието на 24-ма доброволци.

Всички те всеки ден у дома ще си правят тестове на когнитивни функции, разработени от NASA. Това означава, че ще се изследва и анализира в какво състояние е тяхната умствена дейност.

Въздействие на автостимулация на главния мозък

В процеса на провеждане на експериментите ще се изучава въздействието на автостимулацията на зададени участъци на главния мозък.

Това ще позволи да се разбере, дали може по характер на съня да се предположи нивото на активност на мозъка на участниците в изследването в състояние на бодърстване и как е най-ефективно да се използва тази умна превръзка за сън.

В рамките на 7-годишно изследване и с участие на 12 души също ще се възпроизведе сън в условията полет в космоса.

Особен интерес представлява за учените – може ли с помощта на тази умна превръзка да се попълни умственият недостиг, който възниква на фона на хронично недоспиване или при внезапно събуждане.

Изследването ще бъде от полза не само за подобряване на качеството на съня на космонавтите, а в бъдеще и на туристи в Космоса, но и на земята. Най-вероятно ще намери приложение при някои заболявания на мозъка.