Псориазис – хронично кожно заболяване, което се отразява на външния вид, това може да се каже и за онкопатологиите. Симптомите на тези болести могат да бъдат сходни, но все пак има редица разлики, по които се осъществява и диагностиката.

Според статистическите данни, ракът на кожата е един от най-разпространените типове новообразувания, причина за които най-често е агресивното въздействие на слънчевите лъчи.

Какви симптоми могат да се смятат за тревожни?

Псориазис или кожен рак - как да ги разпознаваме

Псориазис – форми и симптоми

В клиничната практика е прието да се разграничават 5 типа псориазис, всеки от които има свои особености и характерни симптоми:

  • Обикновен псориазис – характеризира се с образуване със суха кожа с люспи;
  • Капковиден – на кожата се появяват малки червени лющещи се точки по цялото тяло, възможно е да се съсредоточат в определена област;
  • Обратен – също се нарича псориазис на сгъвателните повърхности, характеризира се с образуване на гладки, червени петна в областта на кожните гънки.
  • Пустулозен псориазис – на ръцете и краката се формират бели мехури;
  • Еритродермичен псориазис – характеризира се с възпаление и зачервяване на кожата по цялото тяло.

Форми на рак на кожата

Съществуват много видове рак на кожата, при някои има специфични симптоми, които не са сходни с други патологии. Но между някои може да стане объркване.

Сходни симптоми притежава псориазиса и клетъчния карцином на Меркел. Разбира се, това е доста рядко онкологично заболяване, негов ранен симптом е появата на червена, розова или виолетова бучка под кожата, която не предизвиква болезнени усещания.

Какви са сходните симптоми

Псориазис и рак са със сходни симптоми, сред които се разграничават и някои от най-често срещаните:

  • Поява на червено петно, повдигнато над повърхността на кожата – тези симптоми са характерни за псориазиса на лицето, при който кожата може да сърби, което създава множество неудобства на пациентите. Но това също може да сигнализира за базално-клетъчен рак, макар и тези петна да не сърбят и най-често да се формират в местата с най-голям контакт на кожата със слънчевите лъчи.
  • Поява на люспи по кожата, кървящо напукано – при псориазис е възможно да се образуват люспи, но кървенето е малко вероятно, а при плоскоклетъчен рак е напълно възможно.
  • Плоски или изпъкнали петна – характерни са за капковиден псориазис, обикновено се откриват при деца и млади хора. Такива симптоми се формират и при сарком на Капоши.

Възрастта е от ключово значение при поставяне на диагнозата. Псориазисът най-често се формира на възраст 15-35 години, а онкопатологиите основно се наблюдават в по-напреднала възраст.

Симптомите на рак се развиват на участъците на кожата, които най-често се подлагат на въздействие на слънчева светлина, а псориазисът – на кожата в областта на ставите и на скалпа.

При поява на каквито и да е от гореизброените симптоми е необходима консултация с дерматолог.

Диагностика

За поставяне на диагноза е необходим анализ на оплакванията, данни от обективен и инструментален преглед.

Лекарите ще се заинтересоват от развитието на симптоми, колко отдавна са се появили как са се развивали и много други.

След преглед и назначаване на редица лабораторни изследвания, е възможно да е необходима биопсия на кожата.

Кой е в рисковата група

Псориазисът е хронично заболяване, което се предава по наследство. В съответствие с това, при близки кръвни роднини с такава болест, човек е изложен на повишен риск.

Препоръчително лечение

За намаляване на симптомите на псориазис е препоръчително използване на местни препарати, само при тежко протичане на болестта се назначава перорален прием.

За лечението помага фототерапията. Но такива предписания могат да се дават само след преглед и оценка на ползите и рисковете от проведеното лечение.

Лечението на онкопатологиите на кожата зависи от степента на тежест на неговото протичане и развитие.

Може да се препоръча и оперативна интервенция, лъчева и химиотерапия и различни съчетания от тези методи.