Летните горещини са тежко изпитание за всеки човек. Но за хората, страдащи от хипертония или сърдечно-съдови заболявания жегите са много опасни.

Всяко лято кардиолозите регистрират увеличаване на броя на хората, които се оплакват от проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. И пикът на заболеваемостта е винаги свързан с идването на поредната „гореща вълна“.

До преди около седмица температурите навън бяха около и под 20 градуса, но в следващите няколко дни се очаква много горещо време. Именно в такива дни лекарите очакват най-голям приток на пациенти.

Покачването на температурата с няколко градуса над нормата е пусков механизъм, който нарушава адаптационната система на човека.

Продължителната „гореща вълна“ с температура над 30 градуса по Целзий е опасна и за болните с хронични заболявания и за хората в напреднала възраст.

Те реагират зле не само на жегата, но и на всякакви резки климатични промени. А жегата рано или късно ще приключи. И след това ново рязко изменение на температурите – нов стрес.

Особено за хората, предразположени към артериална хипертония, които по определение са чувствителни към всякаква промяна в атмосферните условия.

Какво можете да направите?

Гответе за промяна на времето от по-рано. Разбира се, нивата на кръвното налягане трябва да бъдат проследявани от пациента постоянно. Но това не е достатъчно.

Необходимо е хипертоникът да е подготвен за друга немного сложна процедура, а именно за корекция на приеманите препарати за понижаване на кръвното налягане.

Тънкостите на лекарствената терапия трябва своевременно да бъдат съгласувани с лекар. За съжаление, много пациенти забравят за това и ако налягането им „подскочи“, предпочитат да извикат „Бърза помощ“.

Лекарите, разбира се, ще нормализират кръвното налягане на пациента. Но без корекция на дозата на лекарството, то винаги може да „подскочи“ отново. Ако пациентът се е подготвил, посъветвал се е с лекаря си, ще бъде в състояние напълно самостоятелно да „обуздае“ кръвното си.

Вън от града!

Жегата е особено опасна, когато се съпътства от задух. Поради това хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, през лятото се чувстват по-зле, отколкото когато са извън него.

Жилищата по високите етажи прегряват, проветряването през деня е практически безполезно. Когато стане много горещо и навън, на открито концентрацията на вредните вещества се повишава многократно.

Важна е също така и влажността. Във вътрешната част на страната – в Дунавската равнина и Горнотракийската низина, въздухът обикновено е по-сух. Поради това и горещините се понасят по-лесно от хората, които живеят в тези региони.

А по Черноморското крайбрежие при температура 30 градуса влажността може да достига до 80% и повече. Това е тежко изпитание за организма, особено за тези, които страдат от хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

Затова е препоръчително хората, които живеят по тези райони и са с високо кръвно или с някаква болест на сърцето да отидат някъде на планина, ако, разбира се, имат такава възможност.

Да се пие или не?

През лятото се препоръчва, колкото е възможно повече да се пие. Или например да се консумират повече плодове с високо водно съдържание. За хипертониците и болните от сърце това е нож с 2 остриета.

От една страна голямото количество течности действително може да осигури облекчение. От друга – се повишава натоварването на кръвоносните съдове, поради по-големите обеми циркулираща течност.

Това увеличава натоварването върху сърцето и може да доведе до усещане за задух и до отоци. Затова е важно пиенето на течности да бъде с мярка и техният прием да не надвишава 2-2.5 литра на денонощие или по-малко, ако така е препоръчал лекуващият ви лекар.