Сред жените, развили рак на гърдата, не са редки случаите, когато болестта се завръща след 20-30 години вече в костната тъкан.

Костните клетки – спасението от рак

Как е възможно това – клетките на рака на млечната жлеза от първичния тумор да достигнат до костите? А може би след толкова години, това все пак да е случайност.

Какво трябва да се случи в костите, че раковите клетки да спят там 30 години и да се събудят след десетилетия?

В търсене на отговор на тези въпроси учени от Университета Томас Джеферсън установили тип костни клетки, които могат да потискат раковите клетки, дори при един от най-агресивните – 3 пъти негативен рак на млечната жлеза.

Като цяло, не е тайна, че ракът притежава суперспособност да се обръща към други типове клетки в свои съюзници. Например, имунни клетки, които трябва да убиват рак, стават негови охранители.

Остеобластите са разновидност на костни клетки, които играят важна роля в регенерацията на костите, се оказват неподкупни и неумолими.

Изследователски екип показва, че клетките на остеобластите както при мишки, така и при хора рязко променят своята функция след взаимодействие с костно-метаститични клетки на рак на млечната жлеза и започват да действат против образуване на метастази.

Остеобластите освобождават фактори, които променят поведението на раковите клетки. Тези фактори потискат бурния растеж на рака, като възпират неговата безкрайна репликация.

Тази защита работи на 100%, ракът може да я „счупи”, но не и да я надхитри.

Защо костите допускат повторно развитие на рак

Обяснението за рецидив на рак на гърдата се състои най-вероятно в това, че с възрастта костите деградират, а едновременно с този процес върви постепенно разрушаване на остеобластите.

Следващата крачка, която планират учените, това е пълно охарактеризиране на молекулите, използвани от остеобластите, за да се повлияе на растежа на рака, за да се повлияе на растежа на рака.

Съвсем скоро се очаква да започне проучвания на нови варианти на лечение, които завинаги да приспиват ракови клетки, за да стане рецидивът невъзможен.