Ярките пролетни лъчи изглеждат приятни и безобидни, но всъщност могат сериозно да ни навредят, ако прекаляваме с излагането.

Излагайки се на първите топли пролетни слънчеви лъчи, не трябва да забравяме и за опасностите, които те крият – хиперпигментация, изгаряния и дори онкологии.

Поради тази причина е необходимо използването на специални средства преди излизането на улицата и да съблюдават някои лесни правила.

Специални кремове

Днес много производители на козметични средства, както на декоративни, така и на такива за ефективна грижа за кожата, предлагат продукти, които осигуряват защита от слънчевата светлина.

Поради тази причина в различните линии средства могат да се намерят кремове със специални УВ-филтри.

Но такива има и в овлажняващите и в подхранващите средства, както и основите за грим и фон дьо тена. И по текстура съвсем не се различават – лесно се нанасят и бързо попиват в кожата, като не оставят усещане за лепкав слой на кожата.

Достатъчно е просто да се подбере крем, подходящ за вашия тип кожа, и активно да се използва през топлото полугодие от годината.

Средства с УВ филтри има и за мъже. Въпреки че тяхната кожа е по-дебела и издръжлива, тя все пак страда от слънцето.

Защита от пигментация

Яркото слънце, дори на пръв поглед не е достатъчно топло, все пак може да доведе до развитие на активна пигментация. Особено внимателни трябва да са хората, чиято кожа е предразположена към появата на петна.

Поради тази причина, макар и витамин Д, да е невероятно полезен за организма, не трябва да се прекалява с излагането на слънце. Задължително кожата трябва да се предпазва със средства с УВ-филтри.

Също така не е необходимо да се прекарва прекалено много време на открито под директните слънчеви лъчи.

Специално внимание на защита на кожата трябва да обърнат хората, които приемат препарати, предразполагащи към хиперпигментация – например, витамин А, противозачатъчни, редица антибиотици.

Устните също страдат от пролетното слънце. Покрити са с тънък кожен слой, което ги прави беззащитни, поради тази причина се нуждаят от допълнителна защита.

Въпреки това не е толкова трудно да осигурите такава защита. Достатъчно е да нанесете специални овлажняващи и защитни средства, със същите УВ филтри. Това могат да бъдат масла, червила, гланц за устни.

Безпокойство за косата

На косата, изтерзана от дългата зима, от носенето на шапки, колебанията в температурите – вътре и извън помещенията и сухият въздух в отопляваните, също ѝ трябва защита.

И, колкото и да ни иска, по-бързо да свалим шапката, не трябва да бързаме.

Времето за свикване с ултравиолетовите лъчи трябва да се дозира. Тъй като и твърде много топлина не е на добре – косата твърде бързо загубва естествената си влажност и става безжизнена и лесно се накъсва.

Освен това следва да се има предвид, че днес се предлагат и огромно разнообразие от средства за коса, които са с УВ филтри. Това могат да бъдат маски, така и препарати, които се нанасят.

Последни позволяват не само да се запази прическата, но и косата да се направи по-здрава, блестяща и жива. И най-важното, дори не се налага да се сменя обичайния вид на прическата.

Първа помощ

Ако не сте успели да се предпазите от слънчево изгаряне, следва да си окажете първа помощ.