Кой е човекът, изял прилеп, заразен с мутиралия коронавирус? За лекарите, които първи бият тревога, и за първите заразени.

Отказват да признаят за новия вирус през декември 2019 г.

Първите съобщения за новата разновидност на атипична пневмония започват да се появяват през декември 2019 г.

Доктор Ли Вънлян е обезпокоен от появата на едновременно няколко такива случаи в град Ухан. Подозира, че си има работа с SARS – тази болест става причина за епидемия през 2003 г.

Ръководството на клиниката, където работи лекарят, скептично се отнася към неговото предположение.

В началото на януари 2020 г., дори е задържан от полицията за „разпространение на слухове”.

За съжаление, по-нататъшните събития показват, че лекарят съвсем не е далеч от истината, и най-жалкото е, че самият той става жертва на епидемията.

Според китайски журналисти, позоваващи се на данни от китайското правителство, които са секретни, за първи заразен с коронавирус се смята 55-годишен мъж от провинцията Хубей, чиито център е град Ухан, който се превръща в епицентър на пандемията.

Атипичните пневмонии в Китай се увеличават през декември 2019 г.

Мъжът търси лекарска помощ на 17 ноември 2019 г. От този момент лекарите започнали да регистрират от 1 до 5 случаи на атипична пневмония с неизвестен произход на практика всеки ден.

На 20 декември те вече са 60. За определяне на провокатора на атипична пневмония, се вземат проби от храчки чрез метода на бронхоалвеоларен лаваж. След това търсели в тази проба – бактерии чрез метода на посявка и вируси с ПВР.

Не откриват нищо, освен РНК, която принадлежала на неизвестен по-рано вирус. Сравнителен анализ показва, че е много сходна на коронавирус, който засяга прилепи, а също и на SARS, за който всички вече са забравили. Сходна РНК, но не е съвсем същата, тъй като става въпрос за нов вирус.

На 27 декември, когато броят на заразените достига 180 души, Националната здравна комисия на Китай е уведомена от лекар за появата на новия вирус.

В последния ден на 2019 г. на китайските лекари са известни 266 заразени. Търсенето на нулевият пациент продължава и към момента.

Как започна пандемията от коронавирус

Как се развива пандемията от SARS-CoV-2, която започва като епидемичен взрив на непозната инфекция в Китай, а днес обхваща целия свят?

Когато властите в Китай повярваха, че наистина в страната се е появил неизвестен досега вирус, те се обръщат към СЗО, като експертите на организацията още на 31 декември обявяват извънредна ситуация в Китай, свързана с появата на нов вирус.

Повечето от заразените били свързани с рибния пазар в Ухан, където освен морски дарове, се търгували доста екзотични хранителни продукти, каквито европейците не ядат – змии, прилепи и цивети от семейство Пълзящи котки.

От този вид котки през 2003 г. вирусът SARS-CoV попада в човешкия организъм. Пазарът бил затворен по спешност.

Разнообразните версии за изкуствен произход на вируса са опровергани отдавна от китайски и американски учени. Геномът на вируса е отдавна разшифрован.

В него не са забелязани следи от външна намеса. Генните инженери по цял свят използват отдавна известни методи за корекция за генома, затова е невъзможно вирусът да е разработка на лаборатория.

Известно е, че мутацията, която позволила на вируса да пресече бариерата между видовете, е от есента на 2019 г.

След това няколко месеца се натрупва и разпространява в Ухан, докато накрая броят на откритите случаи не започва да се отклонява доста от нормалните показатели на заболеваемост от атипична пневмония.

Сред другите версии за произход на новия вирус:

  • Дошъл е на Земята с фрагмент от комета, паднала миналата година в Китай;
  • Това е електронен вирус, който се разпространява чрез 5G мрежите и абсорбиращ кислород от белите дробове.

На 7 януари от КНР идва вестта, че наистина става въпрос за нов вирус, сходен с причинителя на епидемията през 2002-03 година.

На 19 януари вирусът започва „напуска” пределите провинция Хубей и започва бързо да се разпространява из цял Китай.

На 11 март СЗО обяви епидемията от новия вирус за пандемия и сега в над 150 държави има потвърдени случаи. В Италия заболелите растат и след като броя на починалите надхвърли този в Китай, е много вероятно в следващите дни общият брой на заразените да надмине този в Китай.