В последните години, екипи от клинични психолози и психиатри, установиле, че се наблюдава епидемия на страдащите от хроничен стрес, тревожност и депресия.

Да, на пазара наистина има огромно разнообразие от успокоителни и антидепресанти, но тези медикаменти се придружават от множество нежелани реакции, зависимости към нях и все повече случаи на интоксикации с антидепресанти в токсикологичните отделения в цялата страна.

Затова днес ще ви разкажем за това, как майката природа се е погрижила за нашето психично здраве, а именно чрез билката жълт кантарион!

Какви вещества са открити в жълтия кантарион

В жълтият кантарион са концентрирани много полезни вещества, сред които: хиперицин, флавоноиди, хиперфорин, други дъбилни вещества и др.

Хиперицинът има важна роля при пренасянето на нервните импулси и има отношение към контрола на някои невротрансмитери.

В листата на билката се съдържат представители от групата на флавоноидите, като за някои от тях е установено, че повишават нивото на серотонина.

Може би от някои стари билкари сте чували, че жълтият кантарион може да лекува и рани. Това обаче важи само за прясно откъсната билка, тъй като само в това ѝ състояние се запазва веществото хиперфорин, на което се дължат и нейните бактерицидни свойства. Забравихме да споменем, че хиперфоринът спада към групата на дъбилните вещества, които освен описания бактерициден ефект имат и други ползи, за които ще говорим по-долу.

Ползите от приема на жълт кантарион

Една от най-силните здравословни ползи на жълтия кантарион е овладяването на депресивни състояния и тревожност. Това се дължи, именно благодарение на хиперицина и флавоноидите , за които вече ви разказахме.

Той дава много добър ефект, като допълнение към медикаментозната терапия на пациенти, диагностицирани с клинична депресия. Освен това, се препоръчва и за хора, чиято работа е свързана с много умствено напрежение.

Жълтият кантарион, освен, че може да елиминира нервното напрежение, може да ви помогне и при мигрена. Специалисти са установили, че редовната консумация на жълт кантарион, при мигренозни епизоди може да помогне за облекчаване на състоянието.

Изследвания в областта на алтернативната медицина са установили, че красивата, жълта билка е отличен помощник при нефролитиаза (камъни в бъбреците), тъй като отварата от растението може да помогне за по-бързото разграждане на бъбречните конкременти и да овладее възпалението на пикочните пътища.

Билката има и силен диуретичен ефект.

Дъбилните вещества, за които споменахме в началото, са чудесни «терапевти» за проблеми на гастроинтестиналната система. Препоръчва се при язви на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, възпалителни заболявания на червата, контролиране на диарии и лошо храносмилане.