Тученицата е растение, което доста често, занимаващите се с градинарство, набедяват за плевел. Това, най-вероятно се дължи на факта, че тученицата се разраства бързо и се премахва сравнително бързо.

Повечето от вас, може би, не са се замисляли, че този „плевел“ всъщност не случайно расте толкова упорито – природата иска да ни покаже, че това упорито откъсвано растение всъщност е същинско лекарство.

Затова днес, ще ви разкажем повече за това растение и за неговите ползи.

1. Подобрява здравето на сърдечно-съдовата система

Установено е, че в тученицата се съдържат високи нива на омега-3 мастни киселини. Редовната консумация на храни, съдържащи омега-3 понижава риска от развитието на миокарден инфаркт с 10%.

Освен това, редовният прием на омега-3 понижава концентрацията на триглицериди, помага за контрол на нормалното кръвно налягане и се препоръчва за страдащите от ритъмни нарушения.

Редовнит прием на тученица редуцира и риска от атеросклеротични промени на съдовете.

2. Полезна е за стомашно-чревния тракт

Проучвания, проведени от специалисти по алтернативна медицина, показали, че Portulaca oleracea (латинското наименование на тученицата) могат да повлияят добре чревния микробиом и да намалят риска от развитие на възпалителни процеси в червата.

В традиционната китайска медицина, това растение се използва успешно за контрол на диарията.

3. За здрава и красива кожа

Открито е, че само в 100 гр от тревистото растение се съдържат 44% от нужната доза витамин А за деня. Едно от най-популярните свойства на този мастноразтворим витамин е действието му върху епидермиса на кожата. Той помага за по-бързата възстановяване на кожата при акне, а освен това стимулира и производството на колаген.

4. Превенция на злокачествени заболявания

Лечебният плевел е много богат на антиоксиданти, към които спадат бетаацианинът и бетаксантинът. Основното свойство на антиоксидантите е редуциране на вредното въздействие на свободните радикали, попаднали от външната среда. Така се намалява вредното въздействие върху клетъчните структури, което от своя страна, не «позволява» на клетките да се преобразуват в злокачествени.

5. За стройна фигура

Освен, че могат да се правят различни отвари от тученица, тя може и да се хапва. Подходяща добавка е към салати и като свежа гарнитура към някои месни ястия. Препоръчваме ве, ако до сега не сте, да пробвате това свежо растение. Освен, че притежава плътен и интересен вкус, който може да обогати вкуса на останалото ястие, тученицата е и много засищаща, съдържа много фибри, витамини и минерали.

В същото време, зеленолистното растение е и нискокалорично. Така, че хапвайки си голяма купа със салата, вие ще сте заситени за дълго, без да лишавате тялото си от важни микронутриенти.