Заболяванията на храносмилателната система често водят до проблеми с кожата. Причините за сухота на кожата, акне, обриви, екземи и други кожни заболявания е възможно да се крият вътре в организма. Излекуването на основното заболяване обикновено води и до отстраняване на проблемите с кожата.

Кожата е огледалото на нашия организъм. Всякакви нарушения във функциите на вътрешните органи мигновено се отразяват и на състоянието на кожата. Лекарите дерматолози знаят, че дори и незначителни аномалии в органите на храносмилателната система водят до появата на различни обриви по кожата и до други проблеми.

Как кожата реагира на широкия спектър от заболявания на стомашно-чревния тракт?

Важно!

Акнето, мазната кожа, повишеното омазняване на косата, косопадът – всички тези симптоми е много вероятно да са свързани с хормонална дисфункция. Лечението им се извършва с хормонални препарати след предварително назначаване на изследвания.

Кожните симптоми на заболяванията на черния дроб

Нарушенията във функциите на най-голямата жлеза в човешкото тяло незабавно водят до проблеми с кожата. Най-често при заболявания на черния дроб кожата реагира по следния начин:

• Появяват се паякообразни капиляри или вени, чиито размери могат да достигат до 2 см. Най-често те се формират по лицето, ръцете, гърба и шията.

• Образуват се жълти петна или ксантоми, представляващи специфични образувания, формиращи се най-често по китките на ръцете, подмишниците, плешките, краката и клепачите.

• Поява на червеникави петна по дланите. Ако натиснете такова петно, то изчезва, но след това се появява отново.

Кожни проявления на заболяванията на червата

Нерядко възпалителните заболявания на червата и дисбиозата водят до развитието на алергични обриви, пигментации и други проблеми с кожата.

При прекомерен растеж на патогенната микрофлора в червата се отделят множество различни токсични вещества, попадащи в кръвта. Такава интоксикация води до появата на акне, обриви, сухота и други проблеми с кожата.

В някои случаи възпалителните заболявания на червата е възможно да доведат до появата на гангренозна пиодермия – болезнени язви най-често формиращи се по долните крайници.

Панкреасът и състоянието на кожата

Задстомашната жлеза е орган, който изпълнява изключително важни функции в организма. При нарушения в дейността на панкреаса често се развиват такива кожни заболявания като:

• Екзема, за която са характерни отоци по кожата и появата на малки мехурчета;

• Синдром на Тужилин – появата на червени „капчици“ в областта на гърдите, корема и гръбнака. Ако същевременно се обострят и някои чревни заболявания, то зоната на обрива обикновено се увеличава.

Както разбирате, заболяванията на кожата далеч невинаги са чисто дерматологичен проблем. Често причината се крие вътре в организма. На първо място в такъв случай е необходима правилна диагностика и назначаване на правилно лечение на причиняващото проблемите с кожата заболяване.

Важно!

При обриви и други реакции на кожата и лигавиците след приема на антибиотици може да се мисли или за алергична реакция или за интоксикация на черния дроб в резултат на действието на антибиотиците.

Затова е от изключително важност да не се приемат антибиотици, без да са предписани от лекар и още по-малко сами да си назначаваме такива.

Тъй като на първо място не сме наясно каква е причината за например продължителната хрема и/или болки в гърлото и отпадналост. Най-често през летните месеци това са различни видове риновируси, срещу които антибиотиците не действат.