Красивата, гладка кожа на лицето – това е мечта за всяка девойка и жена. Но природата е отредила друго и не всеки може да се похвали с идеална външност.

Особено остро на недостатъците реагират тийнейджърите. Неправилните действия, които извършват младите красавици, ако имат пъпки, често водят до поява пигментацията.

Пигментация след акне - как да се преборим

Защо се появява пигментация

Промените в състоянието на кожата или поява на пигментация са вследствие на различни фактори.

Обикновено при хормонални промени при бременност и след прекаляване с излагане на слънце.

Хиперпигментацията, или както я наричат, постакне, е в резултат на неправилен подход при лечение на акне или младежки пъпки.

Ако раната не се дезинфекцира по правилния начин, то рискът от поява на кафяви петна е доста голям.

Пигментацията може да остане за дълго време, затова не трябва сами да отстраняваме пъпките, които ненавиждаме.

Препоръчително е да се обърнем към специалист, който не само помага за справяне с проблема, но и за установяване на причината. 

Тъмните петна на кожата се образуват в резултат на увеличаване на синтеза на пигмента меланин, този процес предизвиква възпаление на кожата.

Ако възпалението не е засегнало по-дълбоко тъканите, то скоро много петната изчезват.

В случай на тежка форма на акне петната с червен и тъмен цвят остават продължително време, а пигментацията изчезва едва след година.

При правилна грижа, ако се доверим на услугите на козметик, проблемът се решава много по-лесно.

Основна препоръка е да не се отлага и да не се прекъсва лечението, да не се опитваме да се избавим от пъпките по най-примитивния и за сметка на това най-неефективният начин – с изстискване.

Червени и тъмни петна на кожата

Как да се избавим от този проблем? На първо място, трябва да се установи причината и въз основа на резултатите от изследвания да се назначи курс на лечение.

Има много процедури, които помагат при акне, белези и петна, които остават след пъпки. Ефективни са и помагат за оздравяване на кожата, за стимулиране на микроциркулацията на кръвта и за стимулиране на метаболитните процеси.

Процедурите способстват за образуване на повече колаген и еластин, което спомага за подобряване на състоянието на кожата - става по-гладка, равна, цветът се нормализира.

Популярна е мезотерапията, при която резултатът е винаги положителен, тъй като се стимулира процеса на регенерация. Кожата се подхранва с полезни микроелементи.

Белези след възпаление на кожата

Ако проблемът не се реши, възпалителният процес се разпространява и засяга дълбоките слоеве на епидермиса, тогава формирането на белези е неизбежно.

Пострадалите от възпалението участъци на кожата стават все по-големи, и организмът не може самостоятелно да се справи с проблема.

С времето белезите вече не са толкова видими, но организмът не може да се справи с тях напълно.

Лечението на белези предполага комплекс от процедури, които се разработват по индивидуална схема. Това зависи от типа кожа, колко бързо се възстановява тъканта, няма ли противопоказания и алергия към определени препарати.

Препоръчителен е химически пилинг. При процедурата се използва разтвор от гликолова или трихлороцетна киселина.

Белезите се заглаждат, а петната след бръчките помагат за отстраняване на процедурата, каквато е пилинг с използване на ретинол.

Процесът на регенерация протича по-активно, кожата става гладка и красива.

В някои случаи се предлагат инжекции колаген, които се въвеждат в подкожните тъкани. Използва се още криотерапия, лазерно шлифоване, тези методи се отличават с висока ефективност.

Използването на крем и лекарствени средства

Вълшебен крем от магазина, който би ни избавил от проблемните тъмни петна и белези, не съществува.

Това не означава, че не трябва да се използва такова средство, тъй като с негова помощ кожата може да се подхрани, овлажни, и без използване на козметични средства не може да се възстанови предишния вид.

Също се препоръчва комбинация на крем с други средства, лечението отнема продължително време, изисква търпение и упоритост.

В аптечната мрежа има средства от категорията от лечебните препарати против акне, но е трудно да изберем подходящ вариант, затова е по-добре да се консултираме с дерматолог.