Витамините са жизнено необходими вещества, пълноценното здраве без които е невъзможно.

На 23 февруари 1884 г. е роден полско-американски биохимик Казимир Функ.

За първи път той изказва мнение, че болестта бери-бери, причината за която по онова време не е ясна, е недостиг в организма на определен витамин.

Биохимикът изучавал витамините от група В и за първи път успява да изолира молекулата на никотиновата киселина – витамин В3.

Пийте витамини – бъдете здрави

Днес модата по здравословния начин на живот придобива все по-големи мащаби. Но освен тренировки и правилно хранене, много хора смятат, че задължително трябва да се приемат витамини, някои дори си бият инжекции.

В напреднала възраст някои хора, дори молят лекуващите ги лекари да им предпишат инжекции с витамини, тъй като смятат, че без тях не могат да се излекуват.

В инжекционна форма най-често се прилагат витамини от група В. Удобството на тези препарати е във възможността за мускулно приложение и сравнително малко количество странични ефекти. Основно се използват 8 витамина от тази група.

1.Витамин В1 или тиамин

В големи количества този витамин се съдържа в зърнени продукти. При силен недостиг на тиамин в организма може да се развие заболяването бери-бери, енцефалопатия на Вернике и нарушения във функцията на нервната система.

Важен източник на енергия за клетките на главния мозък и на периферните нерви.

Предлага се във вид на разтвор за мускулно въвеждане в ампулите с обем 1 мл.

2.Витамин В2 или рибофлавин

Този витамин можем да си набавим от месо, кокоши яйца, някои зеленчуци, гъби, ядки и зърнени. При отчитане на факта, че повечето хора у нас редовно консумират изброените по-горе храни, недостиг на рибофлавин се среща рядко. Възможно е да възникне при гладуване, преминаване към суровоядство или фрукторианство.

В този случай са възможни усложнения от страна на очите – кератити, язви на роговицата, дълго незаздравяващи язви и др.

Рибофлавин се отпуска като разтвор за мускулно въвеждане, на ампули по 1 мл и във вид на таблетки.

3.Витамин В3 или никотинова киселина

Това вещество е източник на енергия за осигуряване на различни процеси, благоприятно влияе на метаболизма на холестерола. Съдържа се в месото, черния дроб, бъбреци, бобови, ръжен хляб, гъби, елда и някои плодове.

Това означава, че можем да си набавим дневната норма от никотинова киселина с най-обикновени ястия.

При недостиг на този витамин може да се развие пелагра. Витаминът се използва като един от елементите при лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Витамин В3 се предлага като разтвор за мускулно приложение и таблетки, ефективността на които под въпрос.

4.Витамин В5, или пантотенова киселина

Ролята на този витамин не е толкова значима. Участва в процеса на регенерация на рани.

Витамин В5 присъства в повечето храни, които всеки ден са на трапезата ни. Затова и недостиг на пантотенова киселина на практика не се среща.

Това е основната причина, поради която няма лекарства, в които да се съдържа. Пантотеновата киселина се съдържа в някои хранителни добавки.

5.Витамин В6 или пиридоксин

Участва в синтеза на хемоглобин, при възстановяване на еритроцитите, влияе на функциите на нервната система и на метаболизма на въглехидрати.

Неговият принос в организма на човека е много значим. Можем да си го набавим с различни зърнени, месни продукти, риба, зеленчуци и други.

Освен това се синтезира и от собствената чревна флора, затова и недостиг на този витамин в клиничната практика не се среща.

6.Витамин В7 или биотин

Съдържа се в на практика във всички храни, затова недостиг е възможен само при пълно гладуване. Помага за освобождаване на енергията, съдържаща се в калориите.

7.Витамин В9 или фолиева киселина

Открива се в големи количества в повечето храни, поради тази причина можем да си го набавим при разнообразно хранене.

Но днес е доказана важната роля на фолиевата киселина за формиране на невралната тръба при бебета, затова е показна за всички жени, които планират бременност и за първия триместър на гестацията.

8.Витамин В12 или цианкобаламин

Това е един от най-важните витамини, тъй като недостигът му е напълно реален и се среща сравнително често. Цианкобаламинът взема участие при растеж на еритроцити – червени кръвни клетки и влияе на функцията на нервната система.

Съдържа се единствено в храни от животински произход – риба, яйчен жълтък, млечнокисели продукти, затова и недостигът му застрашава всички на вегетарианска диета.