Хората не се раждат с идеална външност – те я създават с различни методи – нетрадиционни, традиционни, аюрведически и пр. Важен показател за здравето на човека е състоянието на косата, кожата и ноктите.

Както вече загатнахме, ноктите отразяват начинът на живот на човека, качеството на неговото хранене. По външния вид на ръцете и ноктите можем да узнаем много неща за техния притежател – как за неговата физиология, така и за чертите не неговия характер.

Преди около месец завърши и студеният период от годината, който се отразява доста неблагоприятно на външността на човека, тъй като, образно казано, изсмуква всички витамини от организма, което води до повяхването на кожата. А това е сигнал, че е дошло времето да се вземем в ръце и то бързо.

Всички ние знаем, че първото впечатление често играе решаваща роля за по-нататъшните отношения с другите хора, затова постоянно е необходимо да се грижим за външния си вид, включително за ръцете и за безупречния си маникюр.

Красивият маникюр е на първо място показател за спретнатост и женственост, а също и за редовни грижи за себе си. Но винаги на съвременната жена, която трябва да съвместява ролята на съпруга, майка, бизнес дама и домакиня, ѝ остава време за редовни посещения в салон за красота и затова ѝ се налага да прибягва до използването на рецепти, които могат да се прилагат и в домашни условия.

На първо място е необходимо коригиране на хранителния режим

В този период в него следва да присъстват храни, съдържащи витамин А.

Този елемент присъства в състава на морковите, черния дроб, маслото, зеленолистните зеленчуци. Ако употребявате тези храни редовно вашите нокти ще укрепнат значително. Също можете да използвате маслени концентрации.

На ден необходимо да използвате 10-15 капки, разделяйки тази доза на 3 приема.

Много важни за здравите и крепки нокти са витамините от група В

Тези полезни хранителни вещества оздравяват нокътните пластини и ги укрепват. За да си набавяте от тази група витамини всеки ден следва да употребявате яйчени жълтъци, бирена мая, покълнали зърна на пшеница.

През зимния период на организма често не му достига йод, желязо, калций

Всички тези макро и микронутриенти можете да си осигурите като консумирате следните храни – спанак, червено вино, извара, сирене, яйца. Много добре се отразява на състоянието на ноктите, като ги укрепва и препятства тяхното разслоение редовната консумация на кисело мляко.

Но само при условие, че то е натурално, тъй като само в този продукт се съдържат качествени белтъчини. Също така можете да започнете прием на витаминни комплекси, но ако приемате калций, то задължително следва да приемате и витамин Д3.

Не по-малко важна е правилната грижа за ноктите

Не е желателно използването на средства, съдържащи ацетон и не сваляйте лака с механични средства. Също не е желателно да купувате евтини лакове, тъй като те способства за появата на пожълтяване и е възможно ноктите да започнат да се разслояват.

Преди да нанесете лак задължително нанасяйте и основа

И не просто основа, а такава, която доказано подобрява състоянието на нокътната пластина. Основата ще предпази ноктите от вредното въздействие на лака, ще укрепи пластината. Освен това лакът ще се задържи много по-дълго време и цветът няма да започне да избледнява.