Преимуществата от ваксинацията срещу морбили /дребна шарка/ не се ограничават само до осигуряване на защита срещу това заболяване. До този интересен извод стигнали авторите на изследване, публикувано неотдавна в списание Science.

Дребната шарка е силно заразно вирусно респираторно заболяване, което остава една от водещите причини за високата детска смъртност в много части на света.

Ново изследване установило, че предпазвайки от морбили, ваксината предотвратява също и предизвиканите от това заболявания увреждания на имунната система, които правят децата по-уязвими към множество други инфекциозни заболявания в период от 2-3 години след прекарването на заболяването.

Това изследване било съсредоточено върху изучаване на явление, наречено „имунна амнезия“.

Същността на този феномен се състои в това, че инфекциозното заболяване дребна шарка разрушава клетките на имунната система, които „помнят“ как да се борят с патогените, с които организмът вече се е срещал и срещу които е формирал специфичен имунитет.

Предходни изследвания предполагат, че „имунната амнезия“ след прекарана дребна шарка е с продължителност 1-2 месеца.

Новото изследване, в основата на което са залегнали десетилетия наблюдения на деца в САЩ, Дания, Англия и Уелс, показало, че увреждането но имунната система, предизвикано от дребна шарка, се съхранява средно в продължение на 28 месеца.

В рамките на този период децата, преболедували от морбили, по-често умират от други инфекции във връзка с продължителното изтощение на имунокомпетентните клетки, притежаващи памет, предизвикано от вируса, предизвикващ силно заразното инфекциозно заболяване.

„Изследването показва, че дребната шарка може да оказва коварно дългосрочно въздействие върху имунната система и да увеличава риска от инфекции за децата, в период от няколко години след излекуване от заболяването“ – това заяви Michael Mina - епидемиолог и имунолог от катедрата на Принстънския университет по инфекциозни заболявания, който е водещ автор на настоящото изследване.

„Проучването също показва, че в изучаваните високоразвити държави преди въвеждането на ваксинацията срещу морбили, вероятно повече от 50% от всички смъртни случаи на деца, дължащи се на инфекциозни заболявания са пряко или косвено свързани с дребната шарка. “

Резултатите от това изследване излизат своевременно, тъй като в последно време нараства безпокойството сред лидерите на общественото здравеопазване за родителите, които отказват да ваксинират децата си срещу морбили, аргументирайки избора си с клеветнически твърдения за безопасността на ваксините или с религиозни и други причини.

„Нашата научна работа потвърждава важността от запазването на високо ниво на обхват на ваксинацията срещу морбили, тъй като последствията от дребната шарка могат да бъдат много по-разрушителни, отколкото ние сме си представяли по-рано“ – посочва Michael Mina.

Резултатите от изследването показват, че морбили инфекцията увеличава детската смъртност от другите патогени, в частност – от пневмонии, сепсис, бронхит, бронхиолит и диарийни заболявания.

Според отчетите на Световната здравна организация за периода от 2000 до 2013 година глобалната смъртност от морбили се е понижила с 75%, въпреки че през 2013-та година все още са били регистрирани 145 хиляди смъртни случаи, дължаща се на инфекциозното заболяване.

Следва да се допълни, че преди около 3 месеца американската академия по педиатрия публикува обновените клинични препоръки за лечението и профилактиката на морбили.

Тази стъпка беше предизвикана от общонационалният ръст на заболеваемостта от дребна шарка, която се наблюдава сега в САЩ.
За щастие в България последните случаи на това заболяване се регистрирани през 2013 г.