Не е тайна, че красотата за жената е важна не по-малко от здравето. При явни нарушения във функцията на организма се търси лекарска помощ, но когато става въпрос за красотата. Това повод ли е да си запишем час при личния лекар?

Какви са симптомите, които сигнализират за изложена на риск красота

Суха и напукана кожа на устните

Проблемът с пресъхналите от вятъра устни е познат на повечето от нас. В сухо и ветровито време е лесно най-чувствената част от лицето до такава степен да се напука, че да предизвика раздразнение.

Следва да замислим защо подобен проблем може да се появи без причина. Напуканите ъгълчета на устните могат да са признак на недостиг на витамини.

Не е желателно сами да си приемаме витамини и минерали, желателно е да се консултираме първо с личния лекар. След преглед, сега в началото на годината най-вероятно ще ви даде направление за профилактични прегледи. А едновременно с тях може да назначи и биохимия на кръвта.

Проблемът може да се крие не само в баналния недостиг на някои полезни микроелементи. Има заболявания, които могат да се заподозрат по състоянието на кожата на устните.

Например, при синдром на Шьонгрен се появява сухота на устните. Това автоимунно заболяване предизвиква хронична умора, болка в ставите и мускулите, проблеми с щитовидната жлеза.

Косопад – признак на проблем

Красотата на жената до голяма степен зависи от състоянието на нейната коса, затова и дамите полагат толкова грижи за нея, като остро реагират на всякакви проблеми и неприятности.

За месец човек губи до 2500 косъма, което не е признак на заболяване. Съвсем друго е, ако жената забележи участъци на оредяване и дори на оплешивяване.

При жените по-често се развива дифузна алопеция, лечението на която с помощта на козметични средства без определяне на причината за косопада е безполезно и безрезултатно.

Дамите е възможно и да не подозират, че причината за косопада е стрес, диета с намалено съдържание на калории или прием на противозачатъчни.

Окапването на вежди и мигли също още един симптом, който не трябва да се оставя без внимание. Периодичното окапване на малка част от клепачи и мигли – това е нормално.

Ако миглите са оредели, а на веждите са се появили участъци на оредяване и дори на оплешивяване, то се препоръчва изследване на нивата на тиреоидни хормони.

Нокти и симптоми, сигнализиращи за нарушения

Ръцете – са като визитна картичка на жената, затова се обръща толкова голямо внимание на ноктите.

Всякакви дефекти, било то линии или петна неблагоприятно се отразяват на естетичната привлекателност на ноктите, но това още не е най-страшното.

Проблемът е в това, че това е един от най-важните индикатори, сигнализиращи за най-различни патологии и проблеми.

Малки петна и напречни линии – това съвсем не е признак на недостиг на цинк, мед и йод. Това може да е симптом на левконихия.

Възможно е да бъде свързана с инфекции, интоксикации, заболявания на черния дроб, затова не трябва да се отлага посещението при личния лекар.

Има и още немалко негативни изменения в състоянието на ноктите, които са и тревожен сигнал. Изменение на цвета, дебелината на нокътната пластина и нейните структури могат да сигнализират за онихомикоза, или гъбички.

Срединната бразда може да е признак на най-различни заболявания, дори и на болести на сърцето.

Когато красотата – това не е симптом на красотата

За гладка, нежна и еластична кожа на лицето мечтае всяка жена, но с такава могат да се похвалят само единици.

Повечето имат различни дефекти, които трябва да маскират под плътен слой декоративна козметика. Но когато кожата на лицето придобие червеникав оттенък, това може да е признак на здравословни проблеми.

Зачервяването на лицето може да е физиологично, вследствие на повишаване на нивата на физическата активност или рязка смяна на температурите.

Лицето се зачервяване при топли вълни, вследствие на хормонални промени при менопауза. Ако зачервяването е на фона на внезапни пристъпи на световъртеж и гадене, то може да става въпрос за хипертония.