По време на бременност е много важно да се следи храненето да е балансирано.

За пълноценното развитие на плода и за добро здравословно състояние на майката е необходимо постъпване на всички жизнено важни вещества, и белтъчините са едни от тях.

Това е вещество, състоящо се от една или няколко дълги вериги аминокиселини, важен компонент за клетките на организма. Белтъчините вземат активно участие в процеса на изграждане и регенерация на тъканите.

Ролята на белтъчините в храненето при бременност

Средно дневната норма на потребление за възрастен човек е около 60-80 грама, тоест в разчета от 1 грам на килограм тегло на човека.

Потребността на жените от 6-тия до 9-тия месец, поради ускоряване на растежа и развитието на бъдещето на дете.

Белтъчините влияят на процесите на растеж на матката, млечната жлеза и плацентата. Също тяхното недостатъчно постъпване помага за осигуряване на необходимото увеличаване на обема на кръв в организма на бременната.

Протеините са незаменим компонент на здравословното хранене. И ако не успяваме да си набавим в достатъчно количество, потребностите на развиващия се плод е възможно да се удовлетворяват от вътрешните резерви на собствените тъкани. Но така се влошава състоянието на организма.

Белтъците са важни за имунната система и за правилното протичане на метаболитните процеси. На свой ред острият недостатък на този елемент може да предизвика неблагоприятни последствия, сред които обща слабост и бързо уморяване на майката.

Също недостатъчно развитие на мускулите и ставите, мускулните и костните деформации, спонтанен аборт, увреждане на мозъка и повишен риск от други вродени дефекти при детето.

Колко белтъчини са необходими по време на бременност

Ако нормата на възрастния човек е 1 грам белтъчини на 1 килограм тегло, в случай на бременност това количество постепенно се увеличава до 1.5 грама на килограм.

По данни на Американската асоциация на бременността, жената в този толкова деликатен период трябва да приема по 75 до 100 грама протеини.

Крайното количество сериозно може да се различава в зависимост от индивидуалните особености на организма на бременната, така и от нейния ритъм на живот и ниво на активност.

Храни най-полезни източници на протеин за бременни

Съществуват 2 източника на белтъчини в менюто – растителна и животинска храна. За нормалното функциониране на всички органи и системи е важно редовно постъпване на 9 незаменими аминокиселини, съдържащи се в белтъчните продукти.

Част от тях се откриват в белтъчините от растителен произход, друга част в животинските продукти.

Затова е много важно по време на бременност да се яде и от едната, и от другата храна, като се осигуряват за бъдещото дете жизнено необходими вещества.

Също следва да се отчита фактът, че белтъчините от животински произход се усвояват от човешкия организъм на практика напълно – до 93-97%.

Белтъчините от растителен произход, на свой ред имат по-плътна обвивка, което затруднява тяхното усвояване, особено при жени с понижена киселинност на стомашния сок.

Привържениците на строгото вегетарианство предлагат свои варианти за комбиниране на растителната храна, за да отговаря на нуждите на растящия плод. Но все пак следва да се направи консултация със специалист.

Сред животинските източници са месо, риба и прочие продукти от животновъдството. За най-полезни се смятат постните видове меса и пилешко, а също и риба: сьомга, треска.

Растителен белтък се съдържа в такива храни като бобови, ядки и зърнени. Сред тях са фасул, фъстъци, пшенични зародиши и протеинови блокчета заемат лидерски позиции.

Към тази група също се отнасят зелен грах и броколи.

В двата случая е важно да се избират качествени, екологично чисти храни.

Бременност – това не е най-доброто време за ядене на меко, непастьоризирано сирене, риба с високи нива на живак, а също и термично необработени меса и риба.

Например, суши не е желателно да се яде по време на бременност, тъй като може да има в състава вредни паризити, които способстват за развитие на опасни заболявания. И то въпреки високото съдържание на бактерии и паразити.