На 13 ноември светът отбелязва Международен ден на слепите. Всяко влошаване на зрението се отразява на качеството на живот.

При значително отслабване на зрителната острота човек не може да се грижи сам за себе си и все повече се нуждае от помощта на близките.

Понякога прогресирането на патологията продължава с години, но какво се случва, ако зрението изчезне за кратко, а след това се възстанови.

Това състояние изисква спешна помощ, тъй като често става въпрос за сериозни проблеми, изискващи спешна лекарска намеса.

Какво може да доведе внезапна пълна или частична слепота

Увреждане на артериите на очите – спазъм и оклузия

Остротата на зрението зависи от редица фактори, сред които не на последно място е нормално функциониране на съдовете на ретината.

Увреждането на очните артерии, вследствие, например, на захарен диабет или артериална хипертония води до съществено двустранно влошаване на зрението, но в този случай процесът се развива постепенно.

Ако слепотата се появява внезапно и се засяга само едно око, това може да бъде признак на доста тежко състояние – оклузия, запушване, на една от артериите на ретината.

Съдът най-често се запушва от тромб, и тази зона на ретината, която се снабдява от кръвта, започва да страда от исхемия – кислороден глад на тъканите.

Аналогично се развива инфаркт на миокарда и инсулт, само че тези случаи страдат съответно артериите на сърцето и на мозъка.

В някои случаи оклузията може да доведе до кратка слепота – загуба на зрението за 20-30 минути. Но това е възможно само в случай, ако тромбозите в артериите или исхемията  не са свързани  със запушване, а със спазъм на кръвоносния съд.

Без медицински преглед правилна оценка на състоянието не е възможна. Ако кръвообращението не се възстанови в кратки срокове, исхемията води до некроза на тъканите, и възстановяването на функцията на очите става невъзможно.

При внезапна загуба на зрението е важно незабавно да се запише час при личния лекар, който да даде направление за офталмолог.

Остра глаукома

Това е най-честата причина за частична загуба на зрение, при която пред очите се появяват слепи зони.

Тези ефекти са свързани с повишаване на налягането вътре в очната ябълка, което води до увреждане на зрителния нерв.

Повечето хора игнорират описаните проблеми със зрението, а понякога дори не забелязват появата на малки петна пред очите.

Офталмолог се търси, когато слепите зони станат големи и причиняват забележим дискомфорт. Но в този случай става въпрос за много напреднала глаукома, лечението на която е много трудно и почти неефективно.

Затова е важно да не се игнорират възможните симптоми и при тяхната поява своевременно да се потърси личния лекар, който веднага следва да даде направление за офталмолог.

Глаукомата може да протече остро – налягането в окото рязко се повишава, и зрителното нарушение се развива за кратко време. Внезапната загуба на зрение е по-вероятна при въздействие на следните фактори:

  • Хипертонична криза;
  • Травма на окото;
  • Повишено физическо натоварване;
  • Стрес;
  • Употреба на алкохол;

При остра глаукома освен рязкото отслабване на зрението, са характерни и следните симптоми:

  • Силно главоболие;
  • Увеличаване на очната ябълка;
  • Болки в очите;
  • Зачервяване на склерите;
  • Гадене или дори повръщане;

При острата форма на глаукома е необходима спеша медицинска помощ, в противен случай слепотата става необратима. Не трябва да се чака личния лекар, при подобно състояние или се звъни на 112 или се посещава Центъра за спешна медицинска помощ.

Оптични невропатии

Това са голяма група заболявания, при които се уврежда зрителният нерв. Както и при глаукома, зрението може да се влошава постепенно, но в някои периоди е възможна пълна или частична слепота.

Една от причините може да е оток на зрителния нерв, или папилоедем, характерен симптом на който е внезапната слепота с продължителност 2-3 секунди. Отокът на нерва е опасен сам по себе си, тъй като може да доведе до пълна загуба на зрението.

Това състояние е винаги вследствие на други по-опасни състояния, сред които енцефалит, менингит и неконтролируема хипертония.

Зрението може да бъде засегнато и от други причини, несвързани непосредствено с очите. Краткотрайната и внезапна слепота може да съпровожда инсулт или транзиторна исхемична атака, ако по време на пристъпа е обхваната зрителната кора на мозъка.