Диабет - същностно определение

Диабет – това е еднокринно-обменна патология, която се формира заради нарушаване на механизмите, поддържащи стабилното ниво на кръвна захар. При него са възможни както периоди на хипергликемия, негативно влияещи на здравето. Както рязко понижаване на глюкозата в плазмата, което води до световъртеж, неразположение и дори загуба на съзнание. Резките колебания на глюкозата са свързани с храненето, прием на препарати или водене на неправилно разчетени дози инсулин. С какво са опасни тези състояния?

Диабет и изменения на концентрацията на глюкоза

За диабет е типично повишение на глюкоза в плазмата, свързано или с дефицит на инсулин, който спомага за навлизането на глюкоза в клетките, или с резистентност на рецепторите към него. Ако диабетът е установен наскоро, е възможно да се помисли, че ако нивото на кръвна захар е ниско, то това е добре. Въпреки това хипогликемия – ниски нива на кръвна захар, могат да бъдат толкова опасни за здравето както и високите стойности.

Има допустим диапазон на колебания на кръвната захар, при които организмът функционира напълно адекватно. Твърде високите или ниски показатели влияят неблагоприятно на здравето.

Хипогликемия е термин, с който се обозначава опасното понижение на нивата на кръвна захар. В числово изражение това е концентрация под 60 мл/децилитър или 3.3 милимол/л. Ако се установи диабет, то може бързо да се измерят показателите с глюкомер за определяне, няма ли превишаване или критично понижаване на захарта.

Гликемия – слабост, световъртеж, риск от загуба на съзнание

Водещи проявления на хипогликемия са треперене, изпотяване, влошена концентрация, чувство за слабост или световъртеж. Какво предизвиква хипогликемия? Водеща причина за това състояние е пропускане на храненето, силен глад. Възможно е да се проявява с неприятно чувство, световъртеж или главоболие, раздразнение или дори агресия. Подобни симптоми изпитват много хора, когато наистина не ядат достатъчно. Всеки човек, а не само диабетик, чувства последствията от хипогликемия.

Но ако е установен диабет, причините за понижени нива на кръвна захар често е увеличаване на физическата активност или прием на голямо количество лекарства за диабет.

Например, рязката хипогликемия възниква, ако назначената доза инсулин, или съдържащи захар препарати е твърде висока, или на фона на прием на препарати се пропуска поредно хранене. Тогава се развива неразположение, нараства световъртежа, нарушава се съзнанието, до пълна загуба при критични нива на кръвна захар.

Как може да се предотврати хипогликемия

В основата на контрол на диабет е правилното редовно дишане и дозираното физическо натоварване на фона на корекция на кръвна захар, в ситуациите когато е необходимо, с препарати или инжекции инсулин. Важно е да не се пропускат хранения и винаги да има храни с високо съдържание на глюкоза – бонбон, захар.

При поява на усещане за развитие на хипогликемия – главоболие, световъртеж или слабост, е необходимо измерване на кръвна захар с помощта на глюкомер. Установяване на показател под 3.3 милимола на литър, изисква хранене или прием на течности, богато на въглехидрати – около 15 грама захар. Това може да бъде кутия сок или чаша газирана вода. Могат да се приемат глюкозни таблетки, които се продават без рецепти.

Рязко повишаване на кръвната захар

Хипергликемия се установява, когато концентрацията на кръвна захар е прекалено висока, обикновено показателите са над 200 мг/децилитър или пък 11,2 милимола на литър. Често състоянието няма симптоми или може да се проявява с повишена жажда, по-често уриниране и вълчи глад, а също и усещане за силна умора. Ако кръвната захар постоянно повишава 11,1 милимола на литър, лекарите определят това състояние като неконтролируем диабет. Увеличава се предразположението към сериозни нарушения на здравословното състояние. Особено опасни са слепотата, проблеми с кръвообращението и бъбречна недостатъчност, засягане на сърцето и на кръвоносните съдове, риск от инсулт.

При наличие на диабет е важно постоянно да се контролира и да се сваля кръвната захар с цел запазване на здравето. В противен случай усложнения е възможно да се развият доста бързо. Симптомите на хипогликемия и хипергликемия могат да бъдат сходни, особено ако диабетът е от скоро, затова е добре да се измерват показателите на кръвна захар, за да се види какво се случва в организма.