Какви са причините за ерозията на зъбите

За много от нас утрото започва с чаша кафе или горещ чай и четене или гледане на новини, интересни статии на вълнуващи теми. Но запазването на доброто състояние на зъбите може да изисква преразглеждане на този ритуал и промяна на начина на пиене на напитки и на хранене. Нови изследвания на зъболекари показват, че за развитие на ерозия на емайла на зъбите са важни не само самите хранителни продукти, но също и напитките и как се ядат и пият.

Ерозия на емайла

Ерозия на емайла е некариозно увреждане, характеризиращо се първо с киселинно размекване, изтъняване на емайла, а впоследствие и на дентина, основното вещество на зъба. Зъболекарите твърдят, че емайлът е най-здравата структура в човешкия организъм, която издържа дъвкателно натоварване и други механични натоварвания. Но същевременно е много крехък и се отличава със слабост към действието на киселини.

Именно киселинното въздействие от храните, напитките е основната причина за развитие на ерозия на зъбите. Някои автори отбелязват, че ерозията може да бъде професионално заболяване.

Ако в миналото ерозията се е смятала за заболяване на хората на възраст, то днес значително подмладява. Причината за това е широкото разпространение на киселинните храни, напитки, разпространение на газираното, съвременен начин на живот.

Ерозията е опасно заболяване, което продължително може да не се проявява по никакъв начин, но в даден момент може да се прояви с цял комплекс от неприятни симптоми:

  • Изразена повишена чувствителност на зъбите ;
  • Изтъняване на емайла, оголване на дентина;
  • Промяна на цвета на зъбите.

Ерозията на емайла е една от причините за дисфункция на темпоро-мандибуларната става, а също и на загубата зъби. При лечение е важно да се отстранят не само патологичните изменения, но и провокиращите фактори. А, както е известно, това са някои храни, напитки, а също и вредни навици – тютюнопушене, употреба на наркотици и много друго.

Изследвания на зъболекари

Основна задача на изследователи от Кралския колеж в Лондон е било да изяснят какви храни и напитки предизвикват ерозия на емайла.

Изследването показва, че разпространението на ерозия на емайла не е еднакво, дори и в тези групи, които се хранят с приблизително едни и същи храни. Важно е не само какво ядем, но и как употребяваме тези храни и напитки. Основната цел на изследването се свежда именно до изясняване на влиянието на начина за употреба на храни и напитки.

В своето изследване учените се уповавали на данните получени по-рано. В него взели участие повече от 600 души. При половината от тях била установена ерозия на емайла в различна степен. На участниците била предложена анкета – всички въпроси били съсредоточени около честотата и продължителността на употребата на хранителни киселини. Изследователите поставили особен акцент върху навиците за хранене и пиене, например, ако се предпочитало пиенето на горещи или на съдържащи киселини напитки чрез тръбичка и чаша. Някои отбелязват, че за да почувстват вкуса на напитката, трябвало известно време да я подържат в устата и след това да я гълтат.

Влияние на храните

Употребата на храни и напитки с голямо съдържание на киселини е свързано с голяма вероятност от развитие на ерозия. Тези изводи по никакъв начин не изненадват стоматолозите.

В хода на изследванията било установено, че рискът от ерозии със средна и тежка степен е 11 пъти по-високо при възрастни, които редовно употребяват кисели напитки – 2 и повече пъти дневно. Особено това се отнася за интервала между храненията. Сравнително малки са рисковете сред хората, употребяващи кисели напитки от време на време, тоест по-малко от 2 пъти дневно. Също в хода на изследванията се доказало, че вероятността от ерозии се понижавала двойно, ако употребата на напитки се съчетавала с хранене.

Еднократното пиене на сода – газирана вода през деня, в съчетание с хранене, не е свързано с ерозия на зъбите. Зъболекарите могат да дават съответните препоръки на своите пациенти, които се намират в известна зависимост от газираните напитки.