Кога е подходящото време за изправяне на кривите крака?

По какъв начин е възможно криви по рождение крака да бъдат изправени?

Ако краката имат ярко изразена О-образна или Х-образна форма, то изправянето им е възможно само с помощта на операция. Други методи все още науката не е изобретила. Костта може да бъде изправена само по един начин – да се направи изкуствена фрактура над или под коленната става.

После се фиксира така, че да срасне под необходимия ъгъл. Хирургът ортопед има за тази цел цял арсенал от различни средства. От гипс до сложни съвременни апарати, сред които известният апарат Илизаров – в чест на големият руски хирург.

Как така е възможно – да се счупи абсолютно здрав крак, макар и под пълна упойка?

Хирурзите правят това най-често не в името на красотата. Ако ъгълът на изкривяване е прекалено голям, то това става опасно за здравето на жената. Неравномерното едностранно натоварване на ставите води до тяхната деформация, до отлагане на соли, артрит, а впоследствие и до артроза.

Разбира се, това не се случва веднага и не с всички. Но все пак вероятността е много голяма. Тъй като на жените им се налага и да раждат, и да носят тежки чанти, и с напредването на възрастта напълняват, което разбира се случва и с мъжете.

Поради тази причина, както се казва, трябва да се избере от двете злини – по-малката, тоест сега да се направи операция или възможни неприятности в бъдеще.

Колко време отнема възстановяването?

След операцията жената е принудена да търпи някои неудобства. През първите 6 седмици краката и са в гипс и може да се придвижва само с патерици. Ако операцията бъде извършена и на двата крака по едно и също време, то цялото време на пациентката ще трябва да прекара у дома, в леглото.

Но след 3 месеца ще може отново да ходи нормално и то без да накуцва. За пълното възстановяване обикновено са необходими общо около половин година.

Какви са възрастовите ограничения за пациентките?

Принципно операцията може да се извърши на всяка възраст – на 20 и на 40. Но най-често с този проблем към хирурзите се обръщат млади жени и девойки в тийнейджърска възраст. И на последните могат да им помогнат детските хирурзи-ортопеди.

По-добре ли е операцията да се извърши в по-ранна възраст?

Колкото по-рано майката заведе дъщеря си на лекар, толкова по-леко ще премине възстановителният период. Хирургичната интервенция може да се направи още на 3 години, макар че в такъв случай има редица особености.

В тийнейджърска възраст в никакъв случай не трябва да се уврежда зоната за растежа на костите.

Възможно ли е изправянето на изкривяването на краката, предизвикано от прекаран в детска възраст рахит?

Според хирурзите е възможно, но заедно с операцията се назначава допълнително лечение. Но първоначално се правят изследване – от какъв рахит е страдал пациента в ранна детска възраст. Тъй като съществуват няколко разновидности на това заболяване. И за всяка тях има отделен метод на лечение.

До колко е вярно твърдението, че постигането на идеалната стройност на краката е възможно с помощта на специални упражнения?

Отчасти това е вярно. Но ако костта има неправилна форма, то никакви тренировки няма да я изправят.