Ревматоидният артрит е, както повечето от вас знаят, заболяване е със сложна автоимунна природа. То води до увреждане на съединителната тъкан. Първоначално започват да страдат малките стави, след това във възпалителния процес биват повлечени и големите стави.

Страшно много пациенти с това заболяване получават и степен на инвалидност. И много често им се налага постоянно да приемат лекарствени препарати. Може ли да се забременее и да се роди здраво дете с такава диагноза? Каква е вероятността от раждането на здраво дете?

Бременност и ревматоиден артрит

Ако жената е поставена диагноза ревматоиден артрит, и ревматологът, и гинекологът ще я убеждават да се откаже от мечтата си да си зачене дете и да стане майка. И причините за това са няколко:

• До сега не са напълно изяснени причините за поява на това ставно възпалително заболяване, но на наследствения фактор се отделя най-голямо внимание;
• Пациентката се налага да приема постоянно препарати, препятстващи развитието на възпалителните процеси в ставите;
• Възможно е усложнено протичане на бременността, висок риск от извънматочни бременности, спонтанни аборти;

За да вземе правилното решение, пациентката и лекуващият ѝ лекар е необходимо да анализират следните фактори:

• Лабораторни и клинични показания;
• Стадий на ревматоидния артрит;
• Тежест на протичането на заболяването;
• Съпътстващи функционални нарушения;
• Обкръжението на пациентката, отношението на нейните близки към предполагаемото зачеване;

Крайното решение, разбира се, е на самата жена. И определящ фактор обикновено е колко силно е желанието ѝ да стане майка. Ако тя се реши да започне да прави опити за забременяване, то ревмотологът и акушер-гинекологът трябва да ѝ помогнат да се изработи стратегия за поведение по-нататък.

Жената трябва да премине на щадящ режим лечебно хранене. Препаратите, които приема, не трябва да пречат на развитието на плода в утробата и на процеса на раждането.

При планиране на зачеването е необходимо да се отчетат следните моменти:

• Очакването на ремисия не си струва;
• Половин година или поне 3 месеца при започване на опитите за забременяване е необходимо да се прекрати приема на всички препарати, които могат да въздействат на зачеването и на развитието на плода;
• Хормоналните изменения по време на бременност водят до намаляване на проявленията на ревматоидния артрит, пациентката се чувства значително по-добре, понякога обострянията съвсем затихват.
• Съществува риск от предаването на ревматоиден артрит по наследство;

Протичане на бременността при ревматоиден артрит

Бременната през цялото време трябва да бъде под наблюдение на ревматолог, тъй като или дозите на приеманите препарати се налага да бъдат намалени значително или техният прием да бъде преустановен напълно.

В 80% от случаите състоянието на бременните жени, страдащи от ревматоиден артрит се подобрява и то подобренията се наблюдават непосредствено след зачеването.

Към края на 3-тия месец на бременността жената се чувства много по-добре. Обективните признаци на патологията също намаляват. Но след раждането е възможно обостряне на ревматоидния артрит.

На планиращата зачеване жена се спират противоревматичните препарати. Лечението продължава със салицилати или с кортикостероиди в малки дози. След настъпването на бременността жената трябва да посещава ревматолог поне веднъж на 3-4 седмици, но не по-рядко.

В случай на обостряне може да се наложи медицинска помощ.

Протичане на ревматоидния артрит след раждането

След раждането заболяването обикновено се активизира. На жената ѝ се налага да се грижи за бебето, често да го носи на ръце, което увеличава натоварването върху ставите.