Тай-чи /тайдзи цюен/ - една от разновидностите на китайските бойни изкуства, сдобили се с репутация на ефективна оздравителна гимнастика.

Китайците вярват, че с помощта на тай чи може да се удължи младостта, да се подобри равновесието и гъвкавостта, забавя се стареенето и дори се излекуват, сред които артрит, сърдечни заболявания и болест на Паркинсон. Какво казва за тайдзи цюен официалната наука.

1. Заменя физиотерапията в лечението на остеоартроза

Физиотерапията е един от многото варианти на немедикаментозното лечение на остеоартроза на коленната става. Но учените твърдят, че плавните и спокойните движения на тай чи помагат за справяне с болките в коленете също толкова ефективно.

Екип от американски физиотерапевти в продължение на 8 години наблюдавали 204 пациенти в напреднала възраст с остеоартроза на коленната става.

Доброволците били разпределени случайно в 2 групи – тези от първата 2 месеца 2 пъти седмично практикували гимнастика тайдзи цюен по 60 минути, останалите в месеца със същата редовност посещавали 30-минутни сеанси на физиотерапия, а след това още 6 седмици практикували у дома.

Всички участници по време на експеримента продължавали редовно да приемат лекарства.

12 седмици след началото на занятията двете групи показали сходни резултати – болките в коленете намалели, подобрила се подвижността на ставите.

Но вече след година пациентите, практикуващи тайдзи чуен се чувствали много по-добре. Каква е тайната на традиционната китайска гимнастика?

Изследователите отбелязват, че благодарение на интеграцията на физическите, психоемоционалните, емоционалните, духовните и поведенчески елементи, тай чи систематично може да съдейства за укрепване на тялото и разума.

2. Облекчава симптомите на фибромиалгия

Терапевтичният ефект на тайдзицюан се пада и на пациентите с други ревматоидни заболявания. Още през 2010-та година американски учени провели сляпо изследване на ефекта на тай чи в стила Ян за облекчаване на симптомите на фибромиалгия.

66 участника били разделени на 2 групи – едните ежедневно посещавали уроци по китайската гимнастика, а други изпълнявали упражнения за разтягане. След 3 месеца доброволците трябвало да определят нивото на болка, умора и настроение по скалата от 0 до 100.

Оказва се, че китайската гимнастика позволила на доброволците да намалят болезнените си усещания от 63 до 35 пункта. Пациентите, занимаващи се със стречинг, успели да намалят дискомфорта общо с 9 пункта – от 68 до 59.

Учените обясняват целебния ефект на тай чи с правилно разпределяне на натоварването върху ставите и успокояване на нервите – колкото по уравновесен е човек, толкова по-висок е прагът на болка.

3. Помага на пациенти с болестта на Паркинсон

При хората, страдащи от това заболяване съществено повишава риска от падане и травми. За подобряване на качеството на живота на пациентите се препоръчват редовни занятия с лечебна физкултура, но през 2012-та година учените предложили добавянето към полезните тренировки и тай чи.

4. Помага на хронично болните

Китайската гимнастика благотворно влияе не само на опорно-двигателната система.

Авторитетно научно списание публикува систематичен обзор за влиянието на тай чи върху здравето на пациенти с хронични заболявания, сред които – сърдечна недостатъчност, хипертония и множествена склероза.

Изследователите отбелязват физиологичните и психологическите предимства на тази гимнастика за здрави хора и за такива, страдащи от сърдечно-съдови патологии и такива на дихателните пътища.

Също било установено, че при хората в напреднала възраст китайската гимнастика подобрява баланса, силата и гъвкавостта, намалява болката, безпокойството и стреса.