Когато жената очаква дете, не ѝ е точно до зъби. И обикновено в този период жените не се подлагат на зъболечение, отлагайки процедурите за по-нататък.

Но лекарите не препоръчват на жените да го правят. Всъщност бременните трябва много внимателно да следят здравето на зъбите си, и при необходимост да се обръщат към зъболекар.

Защо лечението на зъби през бременността не трябва да се отлага?

Бременността е един от най-важните етапи в живота на жената. През този период е необходимо специално внимание към здравето, доколкото женският организъм е много уязвим пред различни заболявания.

Както е известно, по време на бременността силно нараства потребността от витамини и минерали. Първо това се отнася до калция, чиято необходима доза нараства до 1500-1600 мг на денонощие.

Основната част от този минерал е натрупан в костите и зъбите. И когато на организма не му достига калций за поддържане на всички необходими метаболитни процеси, то този минерал се взема от костите и зъбите.

Както разбирате, в такава ситуация забавянето е непростимо, защото бременността и лечението на зъбите не трябва да бъдат взаимоизключващи процеси. Непременно трябва да посетите зъболекар и при необходимост да преминете курс на лечение.

В кой месец е най-добре да се отиде при зъболекар?

Но все пак ограничения има. В кой триместър е най-добре жената да се заеме с лечение на зъбите?

В първия триместър бременността много често се развива токсикоза, а плодът е особено чувствителен към нервно напрежение на майката.

И затова лечение на зъби в този период не се препоръчва. Също неблагоприятен за зъболечение е третият триместър, когато органите на плода се подготвя за самостоятелна работа. А пък вторият триместър – 14-20 седмица на бременността, е идеалното време за лечение на зъби при бременността.

Ако пък проблемът със зъбите изисква спешна медицинска намеса, то тогава най-добре да се потърси колкото се може по-скоро, независимо от това в кой триместър на бременността сте.

Лечение на зъби при бременност с използване на анестезия

Закономерен въпрос – а може ли по време на бременност да се лекуват зъби под упойката? От една страна по време на лечението бременната не трябва да изпитва никакъв дискомфорт, още повече болка. Но как ще повлияе на бременността обезболяващият препарат?

В този случай всичко се извършва по преценка на лекар. В някои ситуации може да се мине и без обезболяващ препарат.

Но ако не е възможно без упойка, то бъдещата майка няма от какво да се притеснява, доколкото съвременните обезболяващи средства, използвани в денталната медицина, не оказват вреда нито на бременната жена, нито на плода.

И по-точно за зъболечение при бременност се препоръчва използването на обезболяващ препарат без адреналин, който стимулира сърдечната функция, което е нежелателно по време на бременност.

Както вече разбрахте, лечението на зъби по време на бременност, е важно мероприятие, което не бива да се пренебрегва. Редовно посещавайте зъболекар и следвайте всички негови препоръки.

Ако още преди забременяването жената е имала проблеми, които налагат оказването на зъболекарска помощ, трябва да си запише час при зъболекар, тъй като бременността е фактор, отслабващ имунната система, а наличието на инфекциозни огнища в устната кухина, е предпоставка за разболяване.