„Всеобщо признато е, че кърменето е полезно за здравето, както за бебетата, така и за техните майки. Това е една от ефективните мерки, които може да вземе една майка, за да донесе полза на собственото си здраве и за здравето на детето си“ – твърди д-р Nancy Lee – водещ експерт по женско здравеопазване от САЩ.

Такова изявление съвсем не е очаквано за бъдещите или настоящите млади майки. В последните години разяснителните кампании за кърменето се провежда с нарастваща активност и майките са добре информирани за ползата от естественото кърменето на бебетата.

Например, ежегодно, включително и през 2014 г. от 1 до 7-ми август се провежда Световна седмица на кърменето – кампания, подкрепена от Световния алианс за кърмене /World Alliance for Breastfeeding Action, WABA/.

Разяснителните кампании за кърменето несъмнено имат ефект. Само в САЩ през 2011 г. 79% от новородените са били хранени с кърма в сравнение със 71% през 2000-та година.

Майчината кърма е богата на хранителни вещества и съдържа антитела, които могат да помогнат да се предпази детето от инфекции и способства за правилното негово развитие.

От проведените по-рано изследвания бяха открити многобройни предимства на кърменето /К/в сравнение с изкуственото захранване – К способства за значително намаляване на риска от синдрома на внезапната детска смърт, затлъстяване, бронхиална астма, захарен диабет и дори от злокачествени образувания.

В началото на изминалата 2014 г. бяха публикувани няколко аналогични изследвания за това, че кърменето спомага червата на бебето да се колонизират от „полезни“ бактерии.

А преди 1 седмица бе публикувано и проучването, от което се установи връзка между продължителността на кърменето и коефициента на интелигентност и нивото на доходите в зряла възраст.

Кърменето е полезно не само за детето. Съвременните изследвания показват, че К способства за понижаването на риска от такива заболявания на майката като рак на млечната жлеза, рак на яйчниците, захарен диабет тип 2, а също така и предпазва от следродилна депресия.

Основавайки се на тези преимущества Световната здравна организация /СЗО/ препоръчва на жените само и единствено кърмене на децата през първите 6 месеца от техния живот, тоест без дохранвания и захранвания и продължаване на кърменето след захранването минимум до 2-рата година на детето.
Американската академия на педиатрите препоръчва децата да се кърмят не по-малко от 12 месеца.

Въпреки че броят на майките, които кърмят бебетата си веднага след изписването от родилния дом расте непрекъснато, броят на дългосрочно кърмещите продължава да бъде малък.

По данни на медицинската статистика на САЩ за последните 10 години, до 6-месечна възраст кърмят само 60.6% от майките, а до 12 месеца – едва 34.1%. А в последните години дори и тези скромни цифри са започнали да се понижават.

От децата, родени в САЩ през 2011 г., само 49% от бебетата получавали кърма от майките си до 6-тия месец от техния живот, а до 12-тия месец едва 27% от децата. Възниква въпросът защо толкова малко майки кърмят продължително?

В изследване от 2012 г., публикувано в списание BMJ Open, било проведено запитване сред млади майки. Резултатите, от което се оказали много неприятни.

Повечето от младите майки и бременни жени определели срокът за изключително 6 месечно кърмене, тоест бебето да се храни само от кърмата на неговата майка, като „нереален“ и “недостижим“, а някои заявявали, че тяхното обкръжение от по-рано ги подготвя за провал на кърменето.