Едно от най-често срещаните заболявания на органите на храносмилателната система е ерозивен гастрит. Ерозия /от лат. erosio/ - корозия, разяждане.

Следователно ерозивният гастрит е патология, свързана с разрушаването на тъканите на храносмилателните органи.

При своевременното му откриване, както и при всяко друго заболяване, пациентът лесно може да се излекува от него. За това е необходимо да бъдат известни симптомите и причините за тази патология.

Лечението на ерозивния гастрит с народни методи е ефективно и може да се прилага комплексно с основната терапия.

Причини за развитието на заболяването

При всяко увреждане на лигавицата на стомаха възниква остър ерозивен гастрит.

Най-често тази аномалия е резултат от различни нервни прекомерни натоварвания. А също, основни причини за развитие на тази патология са разнообразни инфекции, злоупотреба със спиртни напитки, неправилно и нерационално хранене, прием на аспирин, неправилен прием на стероиди.

Симптоми на ерозивен гастрит

Основни клинични изяви при острата форма на заболяването:

• Гадене;
• Неприятни болезнени усещания в стомаха и в областта на корема;
• Повръщане;
• Понижен апетит;
• Понякога се наблюдава повишена температура;
При хроничната форма симптомите са следните:
• Киселини;
• Повръщане;
• Безпричинно отслабване;
• Кисели оригвания;
• Понижен апетит;
• Повишено отделяне на слюнка;
• Анемия;
• Неприятен вкус в устата;

Народни методи за лечение на ерозивен гастрит

Алое

Необходим е пресен изцеден сок от алое. 30 минути преди всяко хранене е необходимо да изпивате по 2 супени лъжици от сока от това растение. За пълно излекуване е препоръчително спазването на тази процедура за период от 1.5 месеца.

Покълнала пшеница

Нужни са кълнове от пшеница, които трябва да измиете внимателно и да смелите на месомелачката. Към смелената пшеница добавете малко растително масло и добре смесете.

От полученото средство на народната медицина се препоръчва да се прием по 1 супена лъжица на гладно по 3 пъти дневно.

Сок от ананас

Пресен сок от ананас е необходимо да се приема 30 минути преди хранене 2 пъти дневно. Той съдържа огромно количество бромелаин. Това е натурален ензим, участващ в процеса на смилане на белтъчините. Поради това сокът от ананас е толкова полезен за храносмилането.

Облепихово масло

Много векове това масло се е използвало от лечителите при ерозивен гастрит и продължава да препоръчва и до днес от народната медицина. 1 час преди хранене е необходимо да приемате по 1 супена лъжица маслото 3 пъти дневно.

За излекуването на ерозивен гастрит е необходимо да използвате този народен метод в продължение на 1 месец.

Тинктура от прополис

В 1 ½ чаша сипете 20 капки от 30%-тна прополисова тинктура. Необходимо е да употребявате този разтвор 3 пъти дневно 1 час преди хранене. Курсът на лечение на ерозивния гастрит е необходимо да се проведе за период от 20 дни.

Мед и алое

Внимателно смесете сок от алое и мед в равни съотношения. Получената смес приемайте 3 пъти дневно вътрешно 15 минути преди хранене по 1 чаена лъжичка.

Печен лук

Премахнете люспите на лука и ги сложете във фурната за печене. Когато луковата глава добие по-тъмно златист цвят и стане мека, тогава я извадете от фурната и я оставете да изстине. Стоплете чаша мляко.

След това сложете луковата глава в сито и я залейте с мляко. Разбъркайте получената смес добре.

Това средства за лечение на ерозивен гастрит е необходимо да се приема на празен стомах сутрин. Курсът на лечение е с препоръчителна продължителност от 2 седмици.