Основна цел на лечение на синузит е намаляване на възпалението в лигавицата на носа и придатъчните кухини. Това е необходимо, за да се върнат носните кухини към пълноценно функциониране и отделяне на слуз.

Терапията може да включва комбинация от лекарства и лечебни процедури.

Далеч невинаги са необходими антибиотици, често е важно да се отстрани отока на лигавицата, за да могат секретите да изтичат от кухините, което води до постепенно оздравяване.

Принципи на лечение на синузит

Значителна част от острите синузити успешно се лекуват без използване на антибиотици. Болният просто отстранява отока и подуването на носа, поради което се подобрява отичането на слуз.

Дори и бактериалната инфекция да е установена, ако няма застой на секрети вътре в кухините, остър синузит често минава през прием на антибиотици.

Неправилното използване на антибиотици може да доведе до развитие на устойчивост на бактериите към препарати и странични ефекти. Тоест при синузит тези лекарства трябва да се използват ограничено и строго по показания.

Но ако съществува бактериална инфекция вътре в синусите, а секретите от носа са незначителни или липсват, то най-вероятно лекарят ще назначи антибиотици.

Много хора могат да потиснат проявленията на остър синузит с помощта на промиване на носа и стероиден назален спрей. Също се използват противооточни и антихистаминни средства и стероиди. Някои хора с хроничен синузит могат напълно да се излекуват само след ендоскопска операция.

Антибиотици – кога са необходими?

В някои случаи основна причина за синузит е бактериална инфекция. Тази инфекция понякога е трудно да се лекува, тъй като бактериите активно се размножават в топлите, влажни придатъчни кухини на носа.

Особено опасна е тази инфекция на фона на затруднения на отока на слуз, оскъдни носови кръвотечения и като цяло влошено състояние.

Тези инфекции обикновено реагират на лечението с антибиотици, но пациентът може да има нужда от продължение на лечението с 1-3 седмици или повече.

Изборът на антибиотика зависи от няколко фактора. Сред тях е наличието на алергии към препаратите, какви антибиотици са се използвали в миналото и какви са симптомите към ден днешен.

Ако антибиотиците не работят, лекарят може да вземе за образец слуз от носа и да изпрати в лаборатория за посявка, за да се потвърди наличието на инфекция. Този тест също може да помогне в избора на правилен антибиотик за борба с инфекциите.

Ако са назначени антибиотици за лечение на бактериални инфекции, е много важно приемът да завърши в съответствие с предписанията, дори и при подобряване на състоянието, преди края на лечението.

Това е свързано с факта, че прекратяването на курса антибиотици може да доведе до развитие на устойчиви на лекарства бактерии, които впоследствие трудно се подават на лечение.

Спрейове с топически стероиди против възпаление

Назалните спрейове с топически стероиди могат да намаляват възпалението на лигавицата и образуването на слуз.

Това облекчава симптомите на запушване на носа и подобрява отока на гъсти секрети от синусите.

Приложението на назални стероидни спрейове не осигурява незабавно облекчение, но за сметка на това се потиска ефективно възпалението.

Възможно е да са необходими няколко седмици на редовно използване, за да се забележи ефект.

При хроничен синузит може да се наложи непрекъснато използване на тези средства.

При възникване на обостряне може да е необходимо периодично използване за париране на възпалението.