Студовете носят кихане, кашлица и хрема, а понякога се стига и до грип. През есента и зимата рискът от разболяване е много по-голям, затова е важно да се погрижим за своята защита. Винаги дръжте тези 12 предмета при себе си, за да останете здрави в сезона на бъдещите вируси.

1. Дезинфекциращо средство за ръце

Абсолютна необходимост. Дезинфекциращо средство за ръце – това е, което трябва да ни бъде винаги под ръка.

То не само ефективно избавя от бактерии на ръцете, но и изисква много по-малко време за миене на ръцете.

Единственият проблем се заключава в това, че може малко да изсуши кожата, затова опитайте да намерите средство с алое вера, което притежава овлажняващи свойства.

2. Зелен чай

Богат на антиоксиданти, които помагат за повишаване на имунната система и намаляват възпаленията в организма. Това го превръща в отличен помощник в борбата с много заболявания, сред които простуда и грип. Просто се уверете, че не добавяте захар.

3. Витамин С

Това е, което е необходимо при първите симптоми на заболяване, ако не желаете, за да не прерасне драскането в гърлото в нещо по-сериозно.

В сезона на грип задължително трябва да се поддържа имунната система с храни и добавки с витамин С.

За съжаление, аскорбирновата киселина не се натрупва в организма, а се разтваря във вода и се отделя навън за ден. Но е абсолютно незаменим за здравето.

4. Вода

Доброто ниво на хидратация на организма спомага за отделянето на слуз от гърлото и носа, а също и за правилното функциониране на всички органи и системи.

Можете да продължите да пиете кафе, чай или сок през деня, но не забравяйте за вода, тъй това е най-добрият начин за поддържане на воден баланс в организма.

5. Евкалиптово масло

Съществуват няколко етерични масла, които облекчават симптомите на грип. Евкалиптовото масло е едно от тях. Това масло е антибактериално, а това означава, че убива вредните бактерии, попаднали в организма.

Ако започне кашлица, с масажни движения се нанася евкалиптово масло в областта на гърдите, за да се облекчи симптома.

Евкалипт добре се съчетава с други етерични масла, предотвратявайки опасността от изгаряне или раздразнение, затова се използва като основа.

Опитайте да добавите няколко капки етерично масло в гореща вана. Парите и ароматът ще ви помогнат да се успокоите.

5. Кисело мляко

Обикновеното кисело мляко съдържа пробиотици, което усилва защитата на организма от вируса. Просто се уверете, че избраното кисело мляко не е подсладено. Както и в случая с чая, не трябва да се увеличава потреблението на захар в опит за предотвратяване на грип.

6. Кърпички за почистване на екрана

Препоръчва се почистване на екрана на компютъра и на клавиатурата в работата не по-малко от веднъж дневно.

Струва ви се излишно? Само си представете колко бактерии се натрупват по ръцете ви за ден.

Колкото по-често докосвате компютъра, толкова повече бактерии остават на него. Затова по няколко пъти дневно почиствайте екрана на компютъра, телефон и работното място.

7. Яке или одеяло

Грипът е по-активен при ниски температури. Направете всичко възможно, за да избегнете премръзване.

Обличайте се топло, дори и да не ви втриса. А у дома използвайте топло одеяло, може дори с вълнени чорапи.

8. Солена вода

Изпитвате дискомфорт в гърлото? Това не означава, че сте се заразили с грип, но по-добре започнете лечение. Изплакнете устата със солена вода няколко пъти дневно за облекчаване на болезнените усещания.