Фибромиалгия е едно от най-разпространените състояния, предизвикващи хронична болка и дори инвалидност.

Разкриха тайната как се лекуват хроничните болки в мускулите

Въпреки обширните изследвания, причината за фибромиалгията не е известна, затова няма специална диагностика или терапия на това състояние, освен обезболяващи препарати.

Учени от университет в Тексас обръщат внимание, че фибромиалгията има нещо общо с преддиабет. За двете състояния е характерна дисфункция в малките кръвоносни съдове на мозъка.

В случай на преддиабет тази дисфункция се предизвиква от нарушение на резистентността към инсулин. Но какво отношение има към това фибромиалгията?

Учените предполагат, че е възможно, и в този случай с чувствителността към инсулина нещо не е наред.

На доброволците, които били изпратени в специализирана клиника за лечение на фибромиалгия, взели изследвания на кръв за гликиран хемоглобин HbA1c.

Участниците били разделени на групи според възрастта. В сравнение с контролната група на съответната възраст нивата на HbA1c при фибромиалгия се оказват значително по-високо.

Според учените, те и сами не могат да повярват, че досега никой не е могъл да намери такава проста връзка.

Предполага се, че основна причина да се изпусне този дребен, но важен детайл е, че около половината от хората с фибромиалгия имат стойности на гликиран хемоглобин в границите на нормата.

Факторът възраст и нива на гликиран хемоглобин

Този път обаче изследователите отчитат факторът възраст – оптималните нива HbA1 се променят през целия си живот.

Корекция според възрастта на пациентите има решаващо значение за ключовите разлики в нивата на гликиран хемоглобин.

Въз основа на получените данни при фибромиалгия се препоръчва допълнение на текущото лечение с метморфин – известен препарат за сваляне на кръвната захар.

Приемът на това лекарствено средство спомогнало за значително понижаване на нивата на болки.

Метморфин е универсален препарат, предходни изследвания установиха, че е ефективен за справяне с наднорменото тегло и затлъстяването, обикновено свързани с повишен риск от диабет тип 2.

Сега се установява, че болестта, която се свързва с хронични болки в мускулите, също се повлиява благоприятно от приема на метморфин.