Учени от Станфордския университет обясниха къде се крие хеликобактер пилори, обитаваща агресивната среда на стомаха.

Известно е, че H.pylori е рисков фактор за развитие на язва на стомаха и злокачествени тумори. Същевременно е условно-патогенен микроорганизъм, който обитава стомаха на повечето здрави хора.

До последно не беше ясно как хеликобактериите успяват да оцелеят в киселата среда на стомаха, която е смъртоносна за останалите патогенни инфекции, попадащи в стомашно-чревния тракт с храната.

Къде се крие хеликобактер пилори

Според получените данни, язвените бактерии намират убежище в стомашните жлези – това са образувания в стените на стомаха, съдържащи слузести клетки и отделят разнообразен секрет, предшественици на ензими, соли на натрий и на калий.

Всички тези компоненти, съединявайки се със стомашния сок, се превръщат в активни вещества, необходими за храносмилане.

В дълбините на тези жлези се крият и бактериални колонии H.pylori, които са стабилни резервоари и доставчици на нови бактерии за стомаха.

Установено е, че щамовете мутанти на хеликобактер са неспособни да колонизират стомашните жлези и бързо биват измествани от по-агресивните форми.

Това означава, че колониите, обитаващи жлезите на стомаха, могат да поддържат хронична инфекция при хора, които страдат от излишна активност на H.pylori, и водят в хода на терапията до образуване на резистентни към антибиотиците щамове.

Учените се надяват, че сега когато убежището на тези бактерии е разкрито, да бъдат разработени нови методи за борба с разбунтувалата се микрофлора на стомаха.

Унищожаването не е задължително

Не е задължително агресивните щамове да бъдат унищожавани, а да се стимулира растежа на полезните, които да изместят тези, които предизвикват хронична инфекция.

Хелибактер пилори неслучайно се определя като язвена бактерия – основен провокатор е на пептична язва, представлява раничка в стомаха, нарушена цялост на лигавицата.

Но поради киселинната среда на стомаха не може да заздравее.

Тази инфекция и дори ерозия в стомаха се определя като основен рисков фактор за развитие не само на рак на този орган, но и дебелото черво.

Възпалителните елементи от стомаха стигат и до дебелото черво и влияят силно неблагоприятно на микрофлората и на неговата лигавица.