Финландски учени от Хелзинския университет доказват, че продължителният прием на хормонални средства, все пак повишава риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

Става въпрос за заместителна терапия, която обикновено се назначава на жени за облекчаване на симптомите на менопауза, като например, за приливи.

Защо хормоните повишават риска от Алцхаймер при жени

Съществуват различни препарати под формата на таблетки, лепенки, гелове и вагинални средства.

Учените анализирали данните за 84 700 жени, намиращи в постменопауза и получили диагноза болест на Алцхаймер в периода от 1999 до 2013 г. И направили сравнение със същия брой жени отново в период след менопауза, но без болест на Алцхаймер.

При 98,8% от жените от първата група, участващи в изследването, диагнозата болест на Алцхаймер била поставена на възраст над 60 години. А при 55,7% - на възраст над 80 години. 74,9% от тях от приемали хормонална терапия повече от 10 години.

Разчетите показват, че приемът на перорални хормонални препарати повишава риска от болест на Алцхаймер с 9-17%. Вагиналната заместителна хормонална терапия не показва същият ефект.

Учените все пак отбелязват, че разликите са незначителни – от 9 до 18 случая на болестта на 10 000 жени на възраст от 70 до 80 години. Рисковете са по-високи сред тези, които приемали хормонална терапия 10 и повече години.

Възрастта, на която започнала хормоналната заместителна терапия по никакъв начин не оказва влияние на вероятността от Алцхаймер.

Повишаването на рисковете от развитие на невродегенеративното заболяване е незначително, но учените смятат, че жените следва да знаят за тях.

Какво всъщност предизвиква болестта

Първата хипотеза, която обяснява причините за възникване на болест на Алцхаймер, е недостиг на ацетилхолин в организма. Това е невромедиатор, който е основен за парасимпатиковата нервна система, а също и участва в предаването на нервни импулси.

Учените започнали да работят над създаването на лекарство, способстващо за възстановяване нивата на този невромедиатор.

Всички разработени в рамките на тази хипотеза лекарства не оказвали очакван ефект. И до днес се използват като поддържаща терапия, която забавя процеса на развитие на болестта.