Австралийски учени смятат, че не следва да се пие вода след тренировка, тъй като се повишава риска от болезнени спазми.

Как водата предизвиква мускулни спазми след тренировка

В хода на експеримент 10 здрави мъже трябвало да тичат на бягащата пътека в топло помещение, докато не свалят 2% от телесната маса, вследствие на изпотяването. 

За по-голяма яснота може да помогне следния пример. Обикновен човек с тегло 68 килограма може да свали 2% от своето тегло за час интензивна тренировка, тогава възникват първите признаци на обезводняване.

Когато спрели да бягат, на половината мъже дали да пият обикновена вода, а на останалите – спортни напитки с електролити.

Да напомним, че към електролитите се отнасят калиевите соли, хлориди, бикарбонати. Именно тези йони се отделят с потта по време на физически натоварвания.

След това прасците на участниците в експеримента били подложени на въздействие със слаби импулси електричен ток, като се развиват спазми на мускулите на краката.

Колкото по-слаб импулс трябвало за развитие на спазъм, толкова по-чувствителни били мускулите. След седмица участниците в експеримента си сменили местата.

Оказва се, че мъжете, на които давали да пият чиста вода, крампи се развивали значително по-бързо и по-често, отколкото при тези, които получавали напитки с електролити.

Също във втората група болката от крампите била доста по-слаба.

Учените обясняват, че замяната на електролитите с обикновена вода на практика води до разреждане на течностите в тялото, тоест до понижаване на електролитите в кръвта. Това предизвиква мускулни спазми.

Йони са необходими за разпространение на електрически импулси в нервната система. Техният недостиг намалява способността на тялото да регулира мускулните съкращения.

Как да се предпазим от крампи след тренировка

Основната е да избягваме да пием много вода, желателно е да я заместим с изотонична напитка, която ни осигурява бързо витамини и минерали и които сме загубили с потта.

Най-ефективно средство за предотвратяване на този проблем е загрявката на цялото тяло. Правилно проведена намалява вероятността от мускулни спазми с до 80%.

Мускулите имат нужда както от загрявка, така и разгрявка. Добра профилактика е и отпускащият масаж. По време на разтривките е добре да се използват масла.

Не само правят самият масаж по-приятен, но обогатяват мускулите с микроелементи. След процедурата към напрегнатата и болезнена зона трябва да се приложи нещо топло.