Използването на комбинация от препарати, сред които такива за епилепсия, забавя развитието на рак на млечната жлеза при мишки с висок риск от болестта, дължащ се на високото съдържание на мазнини в храненето.
Експерименти са проведени от учени от Центъра за лечение на рак Джорджтаун Ломбарди.
Комбинация от лекарства потиска развитието на рак на гърдата
Ключов препарат, използван при изследването е бил валпроевата киселина, която инхибира хистон деацетилаза, важен епигенетичен заглушител на гени.
За разлика от мутациите, които нарушават нормалните функции на гените, епигенетичните мутации са обратими.
Валпроевата киселина е комбинирана с препарат против високо кръвно хидралазин, който потиска друг епигенетичен регулатор, ДНК на метилтрансфераза.
Предходни изследвания, проведени с хора показват, че тези два препарата могат да действат в тандем и да забавят растежа на тумора.
Тези резултати показват колко ефективно може да е добавяне или премахване на епигенетична метилна група от ДНК.
Съединения, намаляващи метилирането на гените, потискащи развитието на туморите, които са прекомерно метилирани /хиперметилирани/, могат да са полезни.
Тези препарати може да са с противоположен ефект, ако гените, потискащи развитието на туморите, не са хиперметилирани. Те могат да премахнат метилните групи от гените, предизвикващи рак, като правят така тези гени по-активно и потенциално могат да доведат до по-агресивен рак.
Как мазните храни повишават риска от рак на гърдата
Друг ключов аспект на това откритие е потенциално влияние на хранителния режим върху риска от развитие на рак.
Много плодове и зеленчуци съдържат съединения, сред които флавони, които химично реагират както и препаратите, потискащи HDAC и DNMT.
Въз основа на това откритие учените установиха, че добавянето на лекарство, използвано за лечение на биполярно разстройство и мигрена, в препарат срещу високо кръвно може да забави развитието на рак на млечната жлеза при потомството на мишки.
Повишената вероятност от развитие на рак на гърдата се дължала на храната с високо съдържание на мазнини, което давали на техните майки по време на бременност. И обратно, това комбинирано лечение усилвало развитието на рак на млечната жлеза при мишките, на чиито майки не давали такава храна.