Лененото масло е полезен продукт, който се използва отдавна в медицината. Това прекрасно средство за профилактика на заболявания на сърдечно-съдовата и на храносмилателната система.

Редовната употреба на ленено масло ще ви позволи да свалите излишни килограми, а също и помага при възпалителни заболявания.

1. За профилактика на сърдечно-съдови заболявания

Най-добрият растителен източник на полиненаситени мастни киселини омега-3. И тези му свойства го превръщат в незаменим помощник при профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

Мастните киселини омега- 3 способстват за понижаване на нивата на холестерола в кръвта, което на свой ред предотвратява развитието на атеросклероза и на други сърдечно-съдови заболявания.

2. Срещу запек

Популярно народно средство срещу запек е лененото масло.

А редовната употреба на стрити ленени семена ще ви помогне да подобрите храносмилането, да се справите с проявленията на хемороидите, а също и ще предотвратите развитието на чревни заболявания.

Лененото масло при чревни заболявания позволява да се облекчат възпалителните заболявания, а също и за възстановяване на пълноценната работа на стомашно-чревния тракт.

3. За подобряване на женското здраве

То е много полезно за здравето на жените. Редовното негово използване способства за нормализация на хормоналния фон, омекотява проявленията на предменструалния синдром, а също и подобрява състоянието на жените в периода на климакса.

Ленено масло трябва да присъства задължително в менюто на бременните жени, тъй като неговите компоненти положително влияят на развитието на плода и здравословното състояние на детето.

4. За отслабване

Добра новина за тези, които желаят да се отърват от излишните килограми. В борбата с наднормените килограми лененото масло ще се превърне във ваш варен помощник.

Въпреки че лененото масло е много калорично, както и всички растителни и животински масла, то ще ви помогне да отслабнете.

А това е така, защото лененото масло способства за разграждането на мазнините на вода и глицерин, които впоследствие се изхвърлят от организма по естествен път.

За да ви помогне с отслабването този продукт да се справите с наднорменото тегло, е необходимо да го приемате преди лягане. Именно по време на сън лененото масло спомага за активното разграждане на мазнините.

5. При кожни заболявания

Помага при следните патологии на кожата – акне, обриви, екземи, псориазис или слънчеви изгаряния.

Мастните киселини, влизащи в състава на лененото масло, притежава изразени успокояващи и противовъзпалителни свойства, които спомагат за справянето с горепосочените кожни заболявания.

Освен това мастните киселини на растителното масло способстват за намаляване на секрецията на мастните жлези, като така предотвратява запушване на порите.

6. За профилактика на злокачествени заболявания и на ранно стареене

Веществата лигнини, влизащи в състава на лена, предпазват до известна степен от рак на млечната жлеза, на дебелото черво, на кожата и на простатната жлеза.

Към настоящия момент в Торонто, Канада, се провеждат изследвания, чиято цел е да се установи какъв е истинския принос на лигнините за профилактика на ракови заболявания. А фактът, че тези вещества забавят стареенето, е научно потвърден от няколко години.

За кого лененото масло е противопоказно?

Преди употребата на лен и ленено масло задължително се консултирайте с лекар, ако имате следните заболявания или състояния:

• Жлъчнокаменна болест;
• Панкреатит;
• Хепатит;
• Холецистит;
• Наличие на полипи – особено, ако водят до кръвотечение;
• Атеросклероза;
• Киста и туморни заболявания;